Μια νέα εποχή ξεκίνησε για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Ένα σημαντικό νεοκλασικό μνημείο με ιστορία 118 χρόνων, που παρέμεινε κλειστό τα τελευταία 14 χρόνια, ξαναζωντάνεψε από χθες.

Το φωταγωγημένο θέατρο, υποδέχτηκε τους καλεσμένους του, με μια πρωτότυπη προβολή που πραγματοποιήθηκε επάνω στην πρόσοψη του θεάτρου. Ένα μικρής διάρκειας video art ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας του, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα, με τη Φιλαρμονική του δήμου να παίζει μουσική στην πλατεία έξω από το ιστορικό κτήριο.

Έπειτα από τον αγιασμό και τους λόγους από τον δήμαρχο και τον πρωθυπουργό, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο και την πορεία του στο χρόνο. Ακολούθησε η παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού με τίτλο «Δρόμοι του Πειραιά», η οποία θα παρουσιάζεται έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Τη συγκινητική παράσταση - σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού - υποστήριξαν με τις ερμηνείες τους γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, ο Θανάσης Αλευράς και η Κερασία Σαμαρά.

Ο κάθε καλλιτέχνης ερμήνευσε ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση στην οποία συμμετείχαν και μουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες  - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.