Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα θα παρουσιάσει-την προσεχή Παρασκευή- στην αίθουσα στο νέο κτήριο της οδού Πειραιώς Μουσείου Μπενάκη έργα Μπαχ και Μότσαρτ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο του Θωμά Μπακαλάκου “Ελένη” το οποίο θα εκτελέσει ο διακεκριμένος Έλληνας Τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η ορχήστρα εγχόρδων.

“ Σε αυτή την κατακτητική απληστία του ανθρώπου που χάνει τη συνείδηση της προσωπικότητας του, σηματοδοτήθηκαν η ονοματογραφία από τη Τροία ως τις μέρες μας με την ελπίδα μιας ζωής στο “καταφύγιο” της ειρήνης με ανοικτούς ουρανούς” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνθέτης του έργου Θωμάς Μπακαλάκος.

Το έργο είναι μια ελεγεία κατά της σκυταλοδρομίας του θανάτου όταν η ιστορία έρχεται σαν απειλή. ‘Οπως χαρακτηριστικά, αναφέρει, ο συνθέτης:“Μέσα από τη σιωπή του ποιήματος αναδύονται φωνές του κόσμου που έζησε και χάθηκε κυνηγώντας νεφέλες”.

Η παρτιτούρα του έργου είναι μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας με την έννοια της αξιοποίησης των μουσικών συστημάτων της παράδοσης αλλά και των εξελίξεων στη μουσική.

Τα μουσικά συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ως χαρακώματα αντιπαράθεσης αλλά ως εργαλεία έκφρασης του συνθέτη.

Το έργο βασίστηκε στα νοήματα και τις διδαχές του Πάνου Κυπαρίσση που βοήθησαν τον συνθέτη να κτίσει τα μουσικά του τοπία και προέρχεται από τον κύκλο λόγιας μουσικής του συνθέτη με τίτλο “Πρότυπα”.

Στη συνέχεια της συναυλίας θα εκτελεστεί το Κοντσέρτο, για δυο βιολιά και ορχήστρα εγχόρδων, του Johann Sebastian Bach. Η σύνθεση του Κοντσέρτου ανάγεται στην ευτυχισμένη περίοδο παραμονής του Bach στο Kothen της Γερμανίας, όπου μεταξύ άλλων έγραψε και τα περιβόητα «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα». Η βραδιά θα κλείσει με τη Συμφωνία αρ. 40 του Wolfgang Amadeus Mozart, ένα από τα πιο γωστά και διαχρονικά έργα του μεγάλου συνθέτη που κατά πολλούς αποτειπώνει τη ταραγμένη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Mozart όταν το έγραψε λόγω της πτώσης της δημοτικότητας του στη Βιέννη αλλά και οικονομικών δυσχερειών που βίωνε.