current views are: 1

29 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση13:45

Η Πάπισσα Ιωάννα για 2η χρονιά, στο Studio Νέμεση

Μετά την περσινή επιτυχία, «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη ανεβαίνει για 2η χρονιά στο Studio Νέμεση, από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Δημοσίευση 13:45’
αρθρο-newpost

Μετά την περσινή επιτυχία, «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη ανεβαίνει για 2η χρονιά στο Studio Νέμεση, από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Μετά την περσινή επιτυχία, «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη ανεβαίνει για 2η χρονιά στο Studio Νέμεση, από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η Πάπισσα Ιωάννα: ένας μεσαιωνικός θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα φιλόδοξη, φιλομαθής και φιλόπονη καταφέρνει να αναρριχηθεί και να ενθρονιστεί στο υπέρτατο αξίωμα του Πάπα. Αυτός είναι ο καμβάς, η αφορμή για να κεντήσει ο Ροΐδης ένα έργο σταθμό στα ελληνικά γράμματα, όπου στηλιτεύει τη δεισιδαιμονία, σατιρίζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, γελοιοποιεί τον ρομαντισμό.

Όταν το 1866 κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της Πάπισσας, κάνει εντύπωση κεραυνού σε αίθριο ουρανό*. Το βιβλίο γίνεται ανάρπαστο, όλη η Αθήνα το συζητά και η Ιερά Σύνοδος το αφορίζει ως «βιβλίον αντιχριστιανικόν και βλάσφημον». Ο Ροΐδης απαντά με τη δημοσίευση των απολαυστικών τεσσάρων επιστολών ενός Αγρινιώτη, με το ψευδώνυμο Διονύσιος Σουρλής, οι οποίες αποτελούν πλέον πολύτιμο φιλολογικό συμπλήρωμα του μυθιστορήματος.

* Τάσος Βουρνάς, προλεγόμενα στην έκδοση της Πάπισσας Ιωάννας του 1971.

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αφρούλη Μπέρσου

Μουσική-Διδασκαλία: Έφη Ράτσου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Χριστοφορίδου

Φωτισμοί: Αλέξης Κοέν

Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Πρεφτίτση

Τεχνική υποστήριξη: Μαρία Γιαννούλη

Ψηφιακή επεξεργασία εικόνων: Στέφανος Τσακίρης

Κατασκευή κοστουμιών: Ξανθή Διαμαντοπούλου

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Φωτογραφίες: Χρήστος Δημητρίου , Δήμος Θωμαΐδης, Ευγένιος Νουβάκης, Νατάσα Κουφάκη, Τζωρτζίνα Κρεβάικα

Παίζουν: Γιώργος Καψάλης, Μαρία Κοκορότσκου, Αναστάσης Μαυρομιχάλης, Αργυρώ Νουβάκη, Νάντια Σπανού, Γιώργος Χατζηθεοδώρου.