Οι «Χαλασοχώρηδες» επέστρεψαν για τρίτη χρονιά στο θέατρο Altera Pars και παρουσιάζονται κάθε Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30.

Η πολιτική κωμωδία βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολη», το 1892, ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ’93.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών. 

Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών. 

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, Κώστας Παπακωνσταντίνου, το 2013 μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητούμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά. Στην παράσταση δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης, οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο.

Οι Χαλασοχώρηδες δεν «μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα», είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα.

«Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα».

Το θέατρο Altera Pars βρίσκεται στον Κεραμεικό, Μεγάλου Αλεξάνδρου 123