Έκθεση που ταξιδεύει στον κόσμο και κάνει μία στάση στην Πειραιώς, η «Struggling Cities: From Japanese Urban Projects in the 1960s» παρουσιάζει την ιαπωνική πραγματικότητα της εποχής εκείνης και την αρχιτεκτονική στην οποία οδήγησε.

Η δεκαετία του ’60 ήταν μία ιδιαίτερη εποχή που γέννησε μία νέα αστική αρχιτεκτονική με τους ιάπωνες να παρουσιάζουν μία έντονη άνθηση σε ιδέες και κινητικότητα. Για παράδειγμα το «A Plan for Tokyo, 1960» του Kenzo Tange, το κίνημα των Μεταβολιστών που ξεπήδησε την εποχή εκείνη με τους Kiyonori Kikutake, Kisho Kurokawa, Masato Ohtaka, Fumihiko Maki και Noboru Kawazoe, αλλά και το «Cities in the Air» του Arata Isozaki, όλες αυτές οι ιδέες καταπιάστηκαν με τα προβλήματα που επέφερε η αστικοποίηση στις ιαπωνικές πόλεις και υπήρξαν φιλόδοξες ιδέες που έψαξαν να δώσουν λύσεις.

Παρόλο που όλες αυτές οι προτάσεις δημιουργήθηκαν παράλληλα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διατηρούν ωστόσο ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, παρουσιάζοντας έτσι τις πολυσύνθετες πτυχές, αλλά και δυσκολίες που προκαλεί η διαδικασία της αστικοποίησης στην αρχιτεκτονική μελέτη και υλοποίησή της.

Info

06 Δεκεμβρίου 2013 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι 
Τηλ.: 210-3453111 
Έως 19 Ιανουαρίου 2014. Εισιτήρια: 5, 2.5 €.