Μία σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμά του ανακοίνωσε το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Στίβεν Φρίαρς, Φιλομένα με την Τζούντι Ντεντς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Η Φιλομένα Λι ήταν έφηβη όταν έμεινε έγκυος στην Ιρλανδία του 1952. Θεωρήθηκε «έκπτωτη» και κατέληξε σε μοναστήρι, όπου της στέρησαν το παιδί της, για να το στείλουν σε παρένθετη οικογένεια στην Αμερική. 

Η ταινία παρακολουθεί την περιπέτεια και τις αναπάντεχες στιγμές που της επιφυλάσσει η αναζήτηση του γιου της για πενήντα ολόκληρα χρόνια. 

Ο Στίβεν Φρίαρς αποφάσισε να μεταφέρει στο σινεμά την αληθινή ιστορία της Φιλομένα Λι, θέλοντας να της δώσει κωμικά στοιχεία.
  
Ο Στιβ Κούγκαν ερμηνεύει τον ρόλο του δημοσιογράφου, ενώ έχει γράψει μαζί με τον Τζεφ Πόπουπ το σενάριο της ταινίας, το οποίο με απολαυστικό τρόπο επιχειρεί να προσεγγίσει μία από τις σκοτεινές σελίδας του ιρλανδικού καθολικισμού: όταν ένα παιδί γεννιόταν εκτός γάμου πωλείτο αμέσως σε ζευγάρια, συνήθως στις ΗΠΑ.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Φιλομένα, μία ευγενική ψυχή, που παρά τη μεγάλη αδικία που τελέστηκε εις βάρος της δεν κρατά καμία κακία ή πικρία για την Καθολική εκκλησία. Αντιθέτως, ένας σταυρός βρίσκεται συνεχώς κρεμασμένος στο λαιμό της, μία προσευχή στα χείλη της και η συγχώρεση στην καρδιά της. 

Ο Μάρτιν από την άλλη, είναι το ακριβώς αντίθετο. Πρώην Καθολικός, σχεδόν πρώην δημοσιογράφος, γίνεται ανυπόμονος με τις συνήθειες της Φιλομένα και αντιμετωπίζει τον κόσμο με κυνισμό.

Η ταινία έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ και έχει μαζέψει σημαντικά βραβεία, όπως το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

H ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 21:40 μ.μ. στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Στις 27 Φεβρουαρίου θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood.