Τριάντα ένα πορτρέτα σε λάδι του Στέφανου Δασκαλάκη , τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι κατά πλειοψηφία ολόσωμες μορφές των έργων αυτών αποτελούν τη συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις του ’90, με κοινό άξονα πάντα τη ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. 

Τα πορτρέτα της έκθεσης αυτής φανερώνουν όχι την εμμονή  με την πιστότητα της αναπαράστασης αλλά το πώς ο Δασκαλάκης συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα –τη δική του και του μοντέλου του. Μέσα από την αγάπη για την ίδια την ύλη της ζωγραφικής, η οποία έχει έντονη παρουσία σε πολλά από τα πορτρέτα αυτά με την παχιά πάστα λαδιού, οι ζωγραφισμένες μορφές γίνονται υπαρκτές σωματικές παρουσίες που αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού –ανάμεσά μας– θέτοντας έντονα ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της ομοιότητας, του ορατού, και του πνευματικού στην τέχνη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος, σχεδιασμένος από τον Αλέξη Βερούκα, που θα περιλαμβάνει και μια σύντομη αναδρομή στο έργοτου Στέφανου Δασκαλάκη με επιλογή από παλαιότερα έργα του. Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ελισάβετ Πλέσσα, Λάκης Παπαστάθης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Τσαρούχης , Αλέκος Φασιανός.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ξενάγηση από τον καλλιτέχνη κάθε Σάββατο και προβολή ταινίας Παπαστάθη στο Αμφιθέατρο (επιβάρυνση εισιτηρίου €2).

Ξενάγηση, ώρα 11:00

Προβολή , ώρα 12:00

Εκδήλωση Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, αίθριο κεντρικού κτηρίου, ώρα 19:30

Προβολή ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της έκθεσης Στέφανος Δασκαλάκης: Άνθρωποι

«Στέφανος Δασκαλάκης: Σχόλια σε ένα πορτρέτο», 2006 (από την εκπομπή «Παρασκήνιο», σκηνοθεσία Λάκης Παπαστάθης).

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 44' 50''.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ομιλία του σκηνοθέτη σχετικά με την εμπειρία της ταινίας και συνομιλία του με τον Στέφανο Δασκαλάκη. 

Εκδήλωση Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014, εντός του εκθεσιακού χώρου (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί προσεχώς)

«Το πορτρέτο στη ζωγραφική και τη φωτογραφία» με συνομιλητές τον ζωγράφο Στέφανο Δασκαλάκη και τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα

Τοποθεσία: Κεντρικό Κτήριο Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Αθήνα

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2013 - 19 Ιανουαρίου 2014

Πληροφορίες: www.benaki.gr