Την πραγματοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου (AegeanDocs), ανακοίνωσαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, Αντώνη Γιαννάκη, και του αντιπρύτανη, Νίκου Σουλακέλλη.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 και του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Β. Αιγαίο» που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου είναι η μία από αυτές τις εκδηλώσεις που θα έχει επίκεντρο φέτος τη Μυτιλήνη με τις βασικές εκδηλώσεις και προβολές στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού. Θα διεξαχθεί από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών των 27 ταινιών μεγάλου μήκους και 13 μικρού, θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιλαμβάνει πρωτότυπες και επαναλαμβανόμενες προβολές καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες θα μεταδίδονται με τεχνολογία «live streaming», ζωντανής δηλαδή αναμετάδοσης μέσω ίντερνετ, στη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο. Αξίζει να σημειωθεί,  ότι προγραμματίζεται ήδη για το διάστημα του Σεπτεμβρίου 2014, το 2ο Φεστιβάλ,  με επίκεντρο αυτή τη φορά τη Χίο.

Η βασική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, είναι η προβολή με ελεύθερη είσοδο δεκάδων επιλεγμένων ποιοτικών ταινιών, σε ένα ομοιογενές πρόγραμμα και με ιδανικές συνθήκες προβολής και ήχου. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας και κρατώντας σε εγρήγορση ένα κοινό χιλιάδων θεατών όλων των ηλικιών, φιλοδοξεί να λειτουργήσει και σαν ομπρέλα σειράς άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μεταξύ των άλλων θα γίνουν και εδικές προβολές για παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της θετικής ανταπόκρισης της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου.

Οι σκοποί του Φεστιβάλ είναι τρεις, πρώτα απ’ όλα η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, ιδίως των ταινιών ντοκιμαντέρ, καθώς και η ενίσχυση του καλλιτεχνικού δυναμικού των νησιών μας. Έπειτα, η πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας, και, τέλος, η ενίσχυση της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ως γνωστόν αναπτύσσει σημαντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, ερευνητικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.