Σε δύο βασικές έννοιες, τον χρόνο και τη μνήμη μέσα από τη ζωγραφική, βασίζεται η έκθεση με έργα από τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, στον χώρο του συλλέκτη στην Φωκίωνος Νέγρη, από τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο τρόπος που αποδίδεται ο χρόνος στη σύγχρονη ζωγραφική, η σημασία της μνήμης και η καλλιτεχνική διαδικασία είναι ζητήματα που απασχόλησαν τα πρωτοποριακά ρεύματα της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, αποτελούν όμως και αφορμή να αναλογιστεί κάποιος τη σημασία της μνήμης στη διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας.

Διάθεση αυτογνωσίας υποβάλουν τα έργα της έκθεσης, που φέρουν υπογραφές όπως των Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, 'Αννας Μαρίας Τσακάλη, Γιώργου Ρόρρη, Στέφανου Δασκαλάκη, Αλέκου Λεβίδη, Κώστα Παπανικολάου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκη και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Μετά τις πρόσφατες εκθέσεις της συλλογής του, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και τη Σπάρτη, ο Σωτήρης Φέλιος προτείνει με τη συγκεριμένη παρουσίαση μια ακόμα ανάγνωση της ιδιωτικής αυτής συλλογής, που έχει ως πυρήνα της τη σύγχρονη ελληνική, παραστατική τέχνη.

Στα πλαίσια της έκθεσης «Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο», η επιμελήτρια της έκθεσης Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, θα πραγματοποιήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες Αλέκο Λεβίδη και Γιώργο Ρόρρη (18/12) και ο καθηγητής Φιλοσοφίας Διονύσης Καββαθάς, ομιλία γύρω από τις φιλοσοφικές θεωρήσεις του χρόνου και της μνήμης (8/1).

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.