Ο ποιητής Άχμαντ Φουάντ Νεγκμ, πρόσωπο-σύμβολο της αραβικής στρατευμένης ποίησης και σφοδρός επικριτής διαδοχικών καθεστώτων της Αιγύπτου, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα στο Κάιρο σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας οικείος του.

Ο διανοούμενος και συγγραφέας Μοχάμεντ Χάσεμ, ένας εκ των στενών του φίλων, ανακοίνωσε τον θάνατο του παναραβικού ινδάλματος της αμφισβήτησης, συνοδοιπόρου του επαναστάτη τραγουδιστή, Σέιχ Ιμάμ, με πλούσιο έργο κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν το μεσημέρι στο Κάιρο στην κηδεία του λογοτέχνη, που θεωρούνταν υπερασπιστής των καταπιεσμένων στην Αίγυπτο και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές στην αιγυπτιακή διάλεκτο της Αραβικής.

Ο διάσημος ποιητής Ζιν Ελ Αμπιντίν Φουάντ εξέφρασε τη λύπη του για την «τεράστια απώλεια» ενός καλλιτέχνη «που έδινε το δυναμικό παρών στους δρόμους τουλάχιστον από το 1968», ενός άνδρα «όλων των μαχών στην Αίγυπτο» υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του Άχμεντ Φουάντ Νεγκμ στη λαϊκή εξέγερση των αρχών του 2011.

Κατά τη διάρκεια των 18 ημερών των κινητοποιήσεων οι οποίες τερμάτισαν την 30ετή προεδρία του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Άχμεντ Φουάντ Νεγκμ πήγαινε συνεχώς στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καιρού, με το πλήθος να τον αποθεώνει τραγουδώντας κι απαγγέλλοντας ποιήματά του.

Ο Χάμντι Σαμπάχι, πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και εξέχων στέλεχος της αιγυπτιακής Αριστεράς, απέτισε φόρο τιμής σε έναν ποιητή που ενέπνευσε «εκατομμύρια Αιγύπτιους και Άραβες», προτρέποντάς τους να «αγαπούν την ισότητα και να μισούν το άδικο» σε όλο του έργο, το οποίο επηρέασε πολλά αντιστασιακά αραβικά κινήματα, κυρίως τους νέους, από το 1970.

Ο Άχμαντ Φουάντ Νεγκμ, που γεννήθηκε το 1929 στην αιγυπτιακή επαρχία της Αλ Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, πέρασε 18 χρόνια της ζωής του στην φυλακή, όπου άρχισε να γράφει τα ποιήματά του, γνωστά σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ασκώντας ανοιχτά και με σαρκαστικό τρόπο κριτική στους Άραβες κυβερνώντες.

Δε σταμάτησε στιγμή να καταγγέλλει, κυρίως κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου το 1967, τους διάφορους προέδρους της Αιγύπτου, από τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ έως τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο ανέτρεψε ο στρατός στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Το 2007, είχε λάβει τον τιμητικό τίτλο του «Πρέσβη των Φτωχών» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έπειτα το 2013 είχε λάβει το Μεγάλο Βραβείο του Πρίγκιπα Κλαύδιου το οποίο απονέμει το Ταμείο του Πρίγκιπα Κλαύδιου για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη στην Ολλανδία.