Οι πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου αποδείχτηκαν λίγες για το κοινό της Θεσσαλονίκης, έγιναν γρήγορα sold out και έτσι οι ‘Γιοι και κόρες’, επιστρέφουν για 10 επιπλέον γιορτινές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’. 

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις της χρονιάς και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μια παράσταση για τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για 2 πενθήμερα και με πρεμιέρα την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Βόλο, Πάτρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αμοργό, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Ιθάκη, Λευκωσία κ.λ.π.) και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ξεχωριστή ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Από αυτές τις προσωπικές ιστορίες επελέγησαν 12, οι οποίες διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα, φτιάχνοντας έτσι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη  Ιστορία της χώρας. 

Προηγούμενες εκδοχές της παράστασης έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Καβάλας, Πάτρας και Λάρισας, την Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο, το Bios, τη Λευκωσία, την Ιταλία και τη Θεσσαλονίκη. Τον Φεβρουάριο η παράσταση θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σεράγεβο, Serajevo Winter Festival 2014.