Για τη γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη που άλλαξε για πάντα τη ζωή της και τη σκέψη της περιγράφει στις σελίδες της αυτοβιογραφίας της η Άρια Σαγιονμά.

Η μεγάλη Φινλανδή τραγουδίστρια αφοσιώθηκε στη μουσική του Έλληνα συνθέτη, τραγουδώντας μέχρι σήμερα το έργο του στις Σκανδιναβικές χώρες.

«Εκείνο το μακρινό 1970 που επέλεξα την Άρια για να μας συνοδεύσει στις συναυλίες, ήξερα ότι τον μακρινό Δεκέμβριο του 2013 θα ήμασταν μαζί στην ταράτσα μου, εδώ», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Σαγιονμά, που ήταν και μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν μετά από χρόνια.

«Όταν με επέλεξε ο Μίκης, λίγο μετά πήγα στο Παρίσι και αρχίσαμε τα ταξίδια. Νιώθω πως έφυγα από το βουνό μου και αυτό το ταξίδι συνεχίζεται σήμερα», είπε η ίδια στην κάμερα του ΑΝΤ1 που επίσης εξομολογήθηκε τον έρωτά της τότε για τον Έλληνα δημιουργό.

Το βιβλίο της με τίτλο «Μια νέα γυναίκα Αποκαλύπτεται», το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ιανός, παρουσιάστηκε στο σπίτι του μεγάλου έλληνα συνθέτη, στην Αθήνα.