Η Σ.Α.Κ. (Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου) και η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. (Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο) παρουσιάζουν την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στις 19.30 το λεύκωμα αφίσας 40 χρόνια κατοχής 40 χρόνια αγώνας.

Θα μιλήσουν οι: Ε. Μηλιώτη-Τσόκα, ιδρύτρια του ΣΑΚ, Δημ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός ε.α., πρόεδρος ΣΑΚ, Μ. Κλάδη, διεθνολόγος. Συντονιστής: Γ. Καραμπελιάς. Στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής του Άρδην.

 Στα πλαίσια του αφιερώματος, θα παρουσιασθεί επίσης το αφιέρωμα “Ελληνικός κινηματογράφος, από τη Μεταπολίτευση στο Μιλένιουμ”: Ταινίες, όψεις και συζητήσεις για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο 30 σκηνοθέτες στο προσκήνιο. 

Ακόμη, θα προβληθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στις 20:00, η ταινία Χάππυ Νταίη (1976) του Παντελή Βούλγαρη. Στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής του Άρδην.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Από το μυθιστόρημα του Ανδρέα Φραγκιά «Ο Λοιμός», ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα, με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας ομάδας εξορίστων, τους δεσμοφύλακες, τους επίσημους επισκέπτες, αλλά και τη σχέση μεταξύ τους. Η ταινία αναφέρεται σε πρόσωπα φανταστικά, σε βιώματα πανανθρώπινα, αναζητώντας μέσα από τη φόρμα της ποιητικής αλληγορίας και της ρυθμικής τελετουργίας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ουσία των πραγμάτων. Η μουσική του Σαββόπουλου, σπασμένη και ταραχώδης, απεικονίζει τα κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η ψυχή των κρατουμένων.

Υπόθεση: Σε κάποιο ξερονήσι κυριαρχούν ο δυνατός αέρας, ο σκληρός ήλιος και η διαίρεση των κατοίκων του σε κρατούμενους και βασανιστές. Ο κλειστός αυτός κόσμος αποτελεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι νυχτερινές έφοδοι, οι ξυλοδαρμοί και οι περίεργες αυτοκτονίες χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά του. Ενας κρατούμενος, που αρνείται να υποκύψει, υποβάλλεται σε βασανιστήρια και προσπαθώντας να αποδράσει πέφτει στη θάλασσα. Οταν η βασίλισσα επισκέπτεται το νησί, οι δεσμοφύλακες ανακαλύπτουν τον δραπέτη και τον δολοφονούν χωρίς δισταγμό, αφού τον θεωρούσαν ήδη νεκρό.

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Γιαλελής, Σταύρος Καλάρογλου, Γιώργος Μοσχίδης, Ζορζ Σαρρή, Κώστας Φυσσούν, Δημήτρης Πουλικάκος. Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος. 800party21dek Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι… Μουσική βραδιά με τραγούδια των δεκαετιών 60 και 70 (και όχι μόνο), ελληνικά και ξένα. Θα απολαύσουμε τη ζεστή φωνή του Δημήτρη Κατακουζηνού (που παίζει και στο πιάνο) και την εκπληκτική, αισθαντική ερμηνεία της Νέλλης Βαβάση. Το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ., στη Ξενοφώντος 4.