ΔΡΑΜΑ
Σκηνοθεσία: Ντενίς Βιλενέβ
Ερμηνεία: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελίσσα Ντεσορμό-Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Το καναδέζικο δράμα «Μέσα από τις φλόγες» ήταν υποψήφιο στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας στα φετινά Οσκαρ. Δύο δίδυμα, μία κοπέλα και ένας νεαρός άντρας, μετά τον θάνατο της μητέρας τους παραλαμβάνουν από έναν συμβολαιογράφο δύο φακέλους. Ο ένας πρέπει να φτάσει στα χέρια του πατέρα τους, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισαν και τον θεωρούσαν νεκρό, και ο άλλος στα χέρια ενός αδελφού τους, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαν μέχρι τη στιγμή που άνοιξε η διαθήκη της μητέρας τους. Η παράδοση των φακέλων αφορά ένα χρέος δικό της, που μόλις μετατέθηκε στα δίδυμα παιδιά της.

Η κοπέλα αφήνει τον Καναδά και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, τον τόπο καταγωγής της μητέρας της, προσπαθώντας να συνθέσει τα κομμάτια ενός παζλ γύρω από την οικογένειά της. Το πρώτο κομμάτι του παζλ είναι μια παλιά φωτογραφία της μητέρας της, τραβηγμένη σε μια φυλακή. Σε λίγο θα βρεθεί κοντά της και ο αδελφός της.

Ο σκηνοθέτης Ντενίς Βιλενέβ τοποθετεί στερότυπα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας (αιμομιξία, ύβρις, χρέος, λύτρωση) στον ομφαλό μιας ταινίας που εξωτερικά τουλάχιστον θυμίζει μελόδραμα. Στο διά ταύτα, υπάρχει το σχόλιο για το μίσος χριστιανών και μουσουλμάνων. Η σκηνή του προλόγου και δυο - τρεις ακόμη είναι συγκλονιστικές.