current views are: 1

25 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:02

Τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων στον κόσμο

Έθιμα, ξεχωριστές παραδόσεις, μέρες αγάπης για όλη την υφήλιο. Τα Χριστούγεννα μυρίζουν αγάπη, σπιτικά γλυκίσματα και ευχές καρδιάς. 

Δημοσίευση 13:02’
αρθρο-newpost

Έθιμα, ξεχωριστές παραδόσεις, μέρες αγάπης για όλη την υφήλιο. Τα Χριστούγεννα μυρίζουν αγάπη, σπιτικά γλυκίσματα και ευχές καρδιάς. 

Έθιμα, ξεχωριστές παραδόσεις, μέρες αγάπης για όλη την υφήλιο. Τα Χριστούγεννα μυρίζουν αγάπη, σπιτικά γλυκίσματα και ευχές καρδιάς. Πώς γιορτάζουν όμως, τις Άγιες αυτές μέρες διάφοροι λαοί; Ο καθένας με τα έθιμά του, ενδεικτικά του τρόπου ζωής αλλά και της ιστορίας του. Διαβάστε παρακάτω τα πιο παράξενα, απρόοπτα ή αστεία έθιμα των Χριστουγέννων. Άλλωστε τα έθιμα είναι αυτά που κρατούν ζωντανό τον κάθε τόπο στο πέρασμα του χρόνου.

Στην Ουκρανία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι κάπως περίεργα. Οι κάτοικοι της χώρας στολίζουν τα δέντρα τους με ασημένιους και χρυσούς ιστούς αράχνης. Η παράδοση αυτή προέρχεται από μια ιστορία για μια πολύ φτωχή γυναίκα, η οποία δεν είχε την οικονομική άνεση να στολίσει το σπίτι της για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ενώ κοιμόταν, οι αράχνες ύφαναν στολίδια από καθαρό χρυσό και ασήμι για να διακοσμήσουν το δέντρο της και να της φέρουν πλούτη.

Στην Ιταλία τα δώρα δεν τα φέρνει ο Άγιος των Παιδιών αλλά μια άσχημη μάγισσα, που ονομάζεται «La Befana». Η μάγισσα δεν είδε το Χριστό να γεννιέται όταν τη φώναξαν οι τρεις μάγοι, επειδή ήταν απασχολημένη. Γι’ αυτό η La Befana εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά την ημέρα των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα σε κάθε σπίτι. Σπλαχνική και με πολλές ευαισθησίες η μάγισσα δεν αφήνει παραπονεμένο κανένα παιδί.

Στην Τσεχία οι γυναίκες έχουν βρει το μυστικό για να προβλέπουν την πορεία των ερωτικών τους! Για την ακρίβεια, τα Χριστούγεννα οι ανύπαντρες γυναίκες στέκονται με την πλάτη κολλημένη σε μια πόρτα και πετούν ένα παπούτσι τους στον αέρα. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να κοιτάει προς την πόρτα, η γυναίκα θα παντρευτεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Αν προσγειωθεί με το τακούνι να κοιτάει προς την πόρτα, η «αγάπη» θα αργήσει άλλον ένα χρόνο μέχρι να έρθει.

Στη Νορβηγία, την Παραμονή των Χριστουγέννων έρχονται μάγισσες και ψάχνουν να βρουν σκούπες να τις καβαλήσουν για να πετάξουν. Οι νοικοκυρές κρύβουν όλες τους σκούπες από το σπίτι γιατί θεωρείται κακή τύχη, ενώ οι άνδρες πυροβολούν στον αέρα για να μην πλησιάζουν τα κακά πνεύματα. Αν οι μάγισσες βρουν σκούπες, τότε η χρονιά θα έχει πολλά απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στην Ισλανδία τα παιδιά από τις 12 έως τις 23 Δεκεμβρίου αφήνουν ένα παπούτσι στο περβάζι του παραθύρου του σπιτιού τους. Ενώ κοιμούνται κάθε βράδυ, 13 μαγικοί Lads Yule, οι τοπικοί Αϊ Βασίληδες κατεβαίνουν από τα βουνά για να αφήσουν δώρα στα παπούτσια των παιδιών που ήταν φρόνιμα όλον τον χρόνο. Στα άτακτα παιδιά, βάζουν αντί για δώρο, μια πατάτα μέσα στο παπούτσι! Για να φρονιμέψουν και να γίνουν καλά παιδάκια!

Πιστέψτε στον Άγιο Βασίλη ό, τι χρώμα ή εθνικότητα και αν έχει, και αυτός θα σας φανερωθεί… Καλές γιορτές!

Φ.Π.


σχετικα αρθρα