Το υδάτινο στοιχείο και ο τρόπος που αποτυπώνεται ζωγραφικά, μέσα από κολάζ, φωτογραφίες, ακόμα και κόμικς μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας παρουσιάζεται στην έκθεση που ξεκινά από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου.

Δυο χιλιάδες εξήντα ζωγραφικές δημιουργίες που συμμετείχαν και φέτος στον Μαθητικό Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Δικτύου Μεσόγειος SOS αποτελούν την έκθεση με τίτλο «Υδάτινες Ιστορίες» που θα παρουσιάζεται στο Μετρό του Συντάγματος , «μια έκθεση που έχει σκοπό να συνδυάσει, τον μαθητικό διαγωνισμό και την έκθεση, με την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ώστε να θυμηθούν οι πολίτες πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη προστασίας των υδατικών πόρων» εξηγεί η υπεύθυνη Τύπου του Δικτύου Μεσόγειος SOS Λουκία Καλαϊτζή.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η Λουκία Καλαϊτζή το θέμα του φετινού διαγωνισμού κέντρισε δημιουργικά το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και κυρίως χιούμορ στην πρόσκληση του Δικτύου Μεσόγειος SOS.

Η φετινή συμμετοχή των μαθητών, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τη συμμετοχή 3.432 παιδιών από 221 σχολεία όλης της χώρας, αριθμός που έκανε τη διαφορά σε σύγκριση με τους διαγωνισμούς των προηγούμενων πέντε χρόνων. Ανάμεσα στα 2.060 ατομικά και ομαδικά έργα που κατέκλυσαν τα γραφεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ειδική επιτροπή αξιολόγησης βράβευσε 25 έργα τα οποία έκρινε ότι ξεχώρισαν από άποψη φαντασίας, καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και περιεχομένου και τα οποία πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού.

«Τα παιδιά, δηλαδή οι αυριανοί πολίτες πρέπει να εκπαιδευτούν και να γνωρίσουν την αξία των υδάτινων πόρων» συμπληρώνει η Λουκία Καλαϊτζή.

Παράλληλα θα λειτουργεί και έκθεση αρχειακού, εικαστικού και φωτογραφικού υλικού της ΕΥΔΑΠ, στο οποίο αποτυπώνεται ο μακροχρόνιος και επίπονος αγώνας για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής καθαρού και πόσιμου νερού.

Η έκθεση αυτή, μαζί με τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού Υδάτινες Ιστορίες θα συνοδεύουν την Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ με θέμα «Υδατικοί Πόροι και Κλιματική Αλλαγή», στο Ζάπειο Μέγαρο.

Ο πολλαπλός εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την υποστήριξη της Αττικό Μετρό Εταιρείας Λειτουργίας Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Την έκθεση θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό μέχρι και την Κυριακή (20 Μαρτίου) ενώ το Σάββατο 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού στις 12 το μεσημέρι, παρουσία καλλιτεχνών, θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του Δικτύου Μεσόγειος SOS.