current views are: 1

27 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:21

Ο «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού στη Στέγη

 

Ο Φάουστ ήταν πιθανότατα ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στη Γερμανία κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα.

Δημοσίευση 17:21’
αρθρο-newpost

 

Ο Φάουστ ήταν πιθανότατα ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στη Γερμανία κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα.

Σκηνοθετεί-«χορογραφεί» μια παράσταση που καταδύεται στον βυθό της δυτικής σκέψης και της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Φάουστ ήταν πιθανότατα ένα υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στη Γερμανία κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα. Υπήρξε ένας είδος «μάγου», ένα μείγμα μεταξύ αστρολόγου, γυρολόγου και ίσως αγύρτη, τυχοδιώκτη, που ενόσω ακόμη ζούσε, υπήρχαν διάφορες φήμες για εκείνον και τις σχέσεις του με το Διάβολο.

Λίγες δεκαετίες μετά τον θάνατό του, αναδύθηκαν διάφοροι θρύλοι που μιλούσαν για τις παράδοξες συνθήκες του θανάτου του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο Διάβολος στραγγάλισε τον Φάουστ. Σε όλη τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ο θρύλος του Φάουστ ήταν από τους πιο δημοφιλείς που μιλούσε για τη συμφωνία που ενδεχομένως είχε κάνει με τον Διάβολο και τον οποίο αναπαριστούσαν μέσα από γκραβούρες, χαρακτικά, ξυλογραφίες, λαϊκά αναγνώσματα, μπαλάντες, κουκλοθέατρα και παρωδίες…

Με αυτήν τη γνωστή φιγούρα της ιστορίας και λογοτεχνίας, λοιπόν, τον αρχετυπικό μύθο του «Φάουστ», αναμετριέται σκηνικά ο πειραματικός σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός. Ξεκινώντας από το έργο του Γκαίτε και με αναφορές στον «Δόκτορα Φάουστους» του Christopher Marlowe, στις μεταμορφώσεις του μύθου μέσα στην ιστορία, αλλά και με διακειμενικές αναφορές, μεταγραφές, προσωπικές αφηγήσεις και ομολογίες, ο έλληνας σκηνοθέτης «χορογραφεί» μια παράσταση που καταδύεται στο βυθό της δυτικής σκέψης και της ανθρώπινης ψυχής, εκεί όπου ο άνθρωπος έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με το αδιαμφισβήτητο γεγονός της θνησιμότητάς του.

Η παράσταση εξελίσσεται σε απροσδόκητους χώρους της Στέγης όπου θα πραγματοποιηθεί, χρησιμοποιώντας την έμμετρη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη και τη δραματουργική επεξεργασία του Άρμιν Κέρμπερ, ενός από τους πιο διακεκριμένους δραματουργούς της Ευρώπης. Στο ρόλο του Φάουστ, ο Ακύλλας Καραζήσης.

Παίζουν επίσης: Θεοδώρα Τζήμου, Εύη Σαουλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έλενα Τοπαλίδου, Φοίβος Ριμένας, Νικόλας Χανακούλας, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Σμαρώ Γαϊτανίδου, Γιώργος Μπινιάρης.

Info: 15 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2014. «Φάουστ» του Γκαίτε. Κεντρική Σκηνή στις 20.30. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εισιτήρια: €15 – 18 – 28, μειωμ. €10 – 12 – 15, άνεργοι €5.