Ο πάντα προφητικός βάρδος Γουίλιαμ Σαίξπηρ είχε γράψει το έργο του «Τίμων ο Αθηναίος» για να μιλήσει ήδη από την εποχή του για τα αιώνια «κακά» που επιφέρει ο πλούτος στον άνθρωπο: τη διαφθορά του κέρδους και την ηθική πτώση από τις άσκοπες σπατάλες.

Το ότι ο πρωταγωνιστής τώρα, του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα ήταν και Αθηναίος, δεν ξέρουμε αν αποτελεί σύμπτωση, αλλά σίγουρα το έργο αυτό χτυπάει μια ευαίσθητη, άκρως επίκαιρη χορδή. Για να μπούμε στην ιστορία, λοιπόν, ο Αθηναίος ευγενής Τίμων ήταν διάσημος τόσο για τα πλούτη του όσο και για τα πληθωρικά συμπόσια που διοργάνωνε, ανοιχτά πάντα σε όλους τους Αθηναίους.

Όταν όμως κάποια στιγμή πτωχεύει, όλοι αυτοί οι φίλοι που βρίσκονταν πάντα δίπλα του να τον συντροφεύουν στις καλές εποχές, εξαφανίζονται, και όταν μάλιστα εκείνος ζητάει τη βοήθειά τους, εκείνοι του την αρνούνται χωρίς δεύτερη σκέψη. Απογοητευμένος τότε ο Τίμων θα απαρνηθεί όλο το ανθρώπινο γένος, μετατρέπεται σε έναν μισάνθρωπο και αποφασίζει να πεθάνει μόνος μακριά από όλους. Το έργο αυτό ανεβαίνει σήμερα, δανειζόμενο αισθητικά τους κώδικες της υψηλής ραπτικής και των μεγάλων οίκων μόδας, σηματοδοτώντας έτσι την άσκοπη πολυτέλεια και την ανούσια υπερβολή, που περιέβαλε την ελληνική κοινωνία λίγο πριν την κρίση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνει ένα σχόλιο στη σημερινή μας εποχή.

Η παράσταση πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιανουαρίου στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και σε κοστούμια του Celebrity Skin. Στην παράσταση παίζουν οι Μάξιμος Μουμούρης, Ελένη Κρίτα, Πατρίκιος Κωστής, Άλεξ Κάβδας, Τζούλη Σούμα, Γιώργος Γεροντιδάκης, Αλίκη Βουτζουράκη, Γιάννης Αθανασόπουλος, Κώστας Πιπερίδης και Εύη Νταλούκα.

Info: 7 Ιανουαρίου - 11 Μαρτίου 2014. Δευτέρα στις 21:15 & Τρίτη στις 22:15. Εισιτήρια: 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ. Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45 Γκάζι, 210-3464.380