Απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την έναρξη του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κι όπως ήδη έχουμε πει η ελληνική παρουσία στη διοργάνωση είναι πολλαπλή.

Ουσιαστικά, όμως, μόνο δύο από τις έξι μετέχουσες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για κάποιο από τα βραβεία της Μπερλινάλε. Έτσι, εκτός από το «Μικρό ψάρι» («Stratos», διεθνώς) του Γιάννη Οικονομίδη, που μετέχει στο κυρίως διαγωνιστικό πρόγραμμα, υπάρχει και το μικρομηκάδικο «Washingtonia» (24’) της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το οποίο θα συναγωνιστεί άλλες 24 ταινίες από 21 χώρες με στόχο την Χρυσή και Αργυρή Άρκτο των ταινιών μικρού μήκους.

Θέμα της σκηνοθέτιδας –η οποία μας είχε συνηθίσει σε μικρομηκάδικα μπαρόκ και σκοτεινά «παραμύθια»– είναι, εν πολλοίς, οι φοίνικες που στέκουν αγέρωχοι, πανύψηλοι και υγιέστατοι στην κεντρική είσοδο του Εθνικού Κήπου. Η Ουασινγκτόνια, λοιπόν, είναι το μόνο είδος φοίνικα που δεν προσβάλλεται από το διαβόητο «εισαγόμενο» κόκκινο σκαθάρι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξεκληρίσει στεγνά τα φοινικοειδή της ελληνικής επικράτειας. Το φιλμάκι της Κοτζαμάνη καταδύεται στη «μικρή και ξερή καρδιά» αυτού του φοίνικα, που ακριβώς επειδή είναι μικρή κι ελάχιστα… ζουμερή δεν δελεάζει το αδηφάγο σκαθάρι. Το «Washingtonia» γυρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαίρι στην Αθήνα: Φόβος και ελπίδα» του 4ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της πόλης.