current views are: 1

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:06

O Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

​Ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος νομικός θα είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014.

Δημοσίευση 12:06’
αρθρο-newpost

​Ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος νομικός θα είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014.

​Ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος νομικός θα είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014.

Τη θέση του αντιπροέδρου αναλαμβάνει, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας, ο φυσικόςΔημήτριος Νανόπουλος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, στην ομιλία του παρουσίασε έκθεσή του για το έργο των Κέντρων και Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας κατά το έτος 2013 ενώ ακολούθησε ομιλία του νέου προέδρου, με θέμα «Η κατάστασις του Διοικητικού Δικαίου σήμερα».

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1925. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1955) (βραβείο Nομικής Σχολής Παρισίων) και του Πανεπιστημίου Αθηνών (1963).

Το 1969 εκλέχθηκε υφηγητής, αλλά διορίσθηκε το 1973 και το 1978 τακτικός Καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1993, οπότε και αποχώρησε ως Ομότιμος. Το 2001 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου και το 2012 αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ασκεί τη δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε διεθνείς διαιτησίες.Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Εξαίρετων Πράξεων και Εθνικής Αντίστασης. Είναι επίτιμος Διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.