current views are: 1

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση13:18

«Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο

Ο Αρχιμάστορας Σόλνες, ένα από τα όψιμα έργα του Ίψεν κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 

Δημοσίευση 13:18’
αρθρο-newpost

Ο Αρχιμάστορας Σόλνες, ένα από τα όψιμα έργα του Ίψεν κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 

«Και καθώς στεκόμουν στην κορυφή και κρεμούσα το στεφάνι στον ανεμοδείκτη, του είπα: Άκουσέ με, παντοδύναμε! Από τη μέρα αυτή θέλω να ʽχω κι εγώ ελευθερία ως αρχιμάστορας. Στο δικό μου πεδίο. Όπως εσύ στο δικό σου».
Χένρικ Ίψεν, Αρχιμάστορας Σόλνες

Ο Αρχιμάστορας Σόλνες, ένα από τα όψιμα έργα του Ίψεν κάνει πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο στις 14 Φεβρουαρίου 2014.

Η επιλογή αυτού του αριστουργηματικού κειμένου ανήκει σε μια σειρά κλασικών κειμένων σπουδαίων συγγραφέων, τα οποία διαρθρώνουν τον κορμό του ρεπερτορίου της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) από το 2008 έως σήμερα. Ο Αρχιμάστορας Σόλνες έρχεται μετά το Ξύπνημα των νεκρών, το τελευταίο έργου του Νορβηγού δραματουργού σαν συνέχεια μιας μελέτης στο έργο του μετρώντας ανάποδα στο χρόνο.

Ο βραβευμένος με έπαινο από την Ένωση Ελλήνων θεατρικών ΚριτικώνΆκις Βλουτής για την ερμηνεία του στους Εξόριστους του Τζέημς Τζόυς συνεργάζεται με τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Διώνη Κουρτάκη, Ερρίκο Λίτση, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Βασιλική Τρουφάκου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα.

Ο Χάλβαρντ Σόλνες. Πετυχημένος αρχιτέκτονας. Γνωστός ως αρχιμάστορας. Η Αλίνε Σόλνες. Η γυναίκα του. Ο κύριος Μπρόβικ, ο γιος του Ράγκναρ και η Κάγια. Βοηθοί στο γραφείο του. Ο Χέρνταλ. Γιατρός και φίλος της οικογένειας. Και η δεσποινίς Χίλντε Βάγκελ. Τα νιάτα. Η πυρκαγιά του πατρικού της κυρίας Σόλνες. Ένα καινούριο σπίτι χτισμένο στα αποκαΐδια του. Τα νεκρά δίδυμα. Η καριέρα του Σόλνες που απογειώνεται. Αρχικά Οίκοι για τον Θεό. Μετά σπίτια με πύργους στην κορυφή. Η ανέγερση του πύργου. Το σεξουαλικό και το θρησκευτικό. Η άνοδος και η πτώση. Η πτώση.

«Σ΄αυτά τα προπύλαια ήταν στημένοι φαλλοί τριάντα οργιές ψηλοί. Δυό φορές το χρόνο ένας άντρας σκαρφαλώνει σε κάποιον από αυτούς τους φαλλούς και μένει στην κορυφή για επτά μέρες. Απ΄αυτή την κορυφή, ο άντρας μπορεί να συνομιλήσει στενότερα με τους Θεούς και να προσευχηθεί για την ευημερία της Συρίας»
Λουκιανός από την Σαμόσατα, Περί Συρίας Θεού

Η Ταυτότητα της Παράστασης
Μετάφραση: Έρι Κύργια 
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα 
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Ερμηνεύουν οι: Άκις Βλουτής (Αρχιμάστορας Σόλνες), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Γιατρός Χέρνταλ), Διώνη Κουρτάκη (Αλίνε Σόλνες), Ερρίκος Λίτσης (Κνουτ Μπρόβικ), Αθηνά Μπερδέκα (Κάγια Φόσλι), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Ράγκναρ Μπρόβικ), Βασιλική Τρουφάκου (Χίλντε Βάνγκελ)

ΠΕΡΙΟΧΗ
Από Μηχανής θέατρο

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Αθήνα, 104 36

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 14 Φεβρουαρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 20.30
Κυριακή 19.00
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 5231131

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 14 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Γενική είσοδος κάθε Πέμπτη: 10 ευρώ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΗΣ
90 άτομα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


σχετικα αρθρα