Τα 82α γενέθλια της Dian Fossey, που έζησε από τις 16 Ιανουαρίου 1932 ως την 26η Δεκεβρίου του 1985 τιμά σήμερα η Google. Πρόκειται για την Αμερικανίδα ζωολόγο ασχολήθηκε με την μελέτη των γοριλών για περισσότερα από 18 χρόνια. Το doodle εμφανίζει μεταξύ των γραμμάτων γορίλες, ένας εκ των οποίων χαϊδεύει τα μαλλιά της Νταϊάν Φόσεϊ καθώς αυτή γράφει σημειώσεις.

Η Φόσεϊ υπήρξε από τους σημαντικότερους μελετητές του είδους, μελετώντας τους γορίλες στο φυσικό τους περιβάλλον. Δολοφονήθηκε το 1985, σε ένα έγκλημα που παραμένει ανοιχτό.

Η Φόσεϊ έκανε σπουδαίες ανακαλύψεις σχετικά με τους γορίλες συμπεριλαμβανομένου του πώς μεταφέρονται τα θηλυκά από ομάδα σε ομάδα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, στοιχεία για τις φωνές των γοριλών, τις ιεραρχίες και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ομάδων, τη διατροφή τους κ.α.

Το 1983 έγραψε το βιβλίο Γορίλες στην Ομίχλη Gorillas in the Mist το οποίο συνδυάζει την επιστημονική της μελέτη σχετικά με τον ορεινό γορίλα στη Ρουάντα με την προσωπική της ιστορία. Το βιβλίο έγινε bestseller. Στοιχεία του βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν στην ομώνυμη ταινία του 1988 με πρωταγωνίστρια τη Sigourney Weaver, ταινία που προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ.

 

TAGS