current views are: 1

18 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση08:28

«Ένα κορίτσι ζόρικο» από τη Ματίνα Νίκα

«Κορίτσι ζόρικο» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Ματίνας Νίκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογότεχνον. 

Δημοσίευση 08:28’
αρθρο-newpost

«Κορίτσι ζόρικο» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Ματίνας Νίκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογότεχνον. 

«Κορίτσι ζόρικο» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Ματίνας Νίκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογότεχνον.

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων στην οποία κυριαρχούν τα θέματα των καθημερινών σχέσεων: σχέσεις γεμάτες αντιθέσεις και συγκρούσεις, όπου γυναίκες και άντρες, προσπαθώντας να βρουν μια ισορροπία στην επαφή τους, σκοντάφτουν στα πιο απρόσμενα εμπόδια. Το στοιχείο το οποίο διαπερνά όλα τα κείμενα της συλλογής είναι ο έρωτας μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας που μολονότι βρίσκεται σε μέση ηλικία, δεν έχει χάσει το παραμικρό από το αντισυμβατικό πνεύμα, αλλά και από τους πόθους ή τις επιθυμίες της νιότης της. 

Η πρωταγωνίστρια, που ζει ποικίλες καταστάσεις από διήγημα σε διήγημα, αλλά διατηρεί σταθερό τον χαρακτήρα της (από ένα σημείο και μετά αναγνωρίζουμε αμέσως τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά της), αναζητεί επί ματαίω τη χαρά και την πλήρωση της αγάπης. Οι εραστές που γνωρίζει έχουν κάθε διάθεση να σταθούν δίπλα της και να μοιραστούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους μαζί της, αλλά δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν πολύ πέρα από αυτό: στην πραγματικότητα δεν θα καταφέρουν, ακόμα κι αν το προσπαθήσουν επίμονα, να ξεφύγουν από τον στενό κόσμο του εαυτού τους, οι εγωιστικές βλέψεις του οποίου δεν θα μπορέσουν να μείνουν για πολύ στο σκοτάδι. Μοιραία επέρχεται η ρήξη, που αφήνει πάντοτε μια πικρή γεύση στο στόμα, πετσοκόβοντας τις ελπίδες για ένα άλλο, ανοιχτό και φωτεινό μέλλον.

Τα αισθήματα τα οποία βιώνει κάτω από αυτές τις συνθήκες η ηρωίδα είναι αντιφατικά: από τη μια εκνευρισμός και οργή για την άρνηση του άλλου να δει πέρα από τη μύτη του και αφετέρου κατανόηση για την απομόνωση την οποία είναι υποχρεωμένος να υποστεί μένοντας κλεισμένος στο καβούκι του. 

Η συγγραφέας δεν οδηγεί ποτέ την ηρωίδα της σε ακραίες και μελοδραματικές καταστάσεις, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις οι οποίες τη βασανίζουν: τα ερωτικά της παθήματα αντιμετωπίζονται εντέλει με χιούμορ, που ακόμα κι αν καταλήγει ορισμένες φορές σε κάποια σκληρότητα, δεν παύει ποτέ να λειτουργεί σαν σωτήρια διέξοδος από την κόπωση ή και την ασφυξία την οποία έχει προκαλέσει η τριβή των πραγμάτων.

Η Νίκα έχει άλλωστε φυλάξει για την πρωταγωνίστριά της ένα σημαντικό καταφύγιο: τα ταξίδια και την παραμονή της στο μαγικό τοπίο του Πόρου, όπου όλα θα γίνουν ξαφνικά εντελώς διαφορετικά, αφήνοντας πίσω τους τις στυφές περιπέτειες της πόλης. Ένα άλλο καταφύγιο για την ηρωίδα θα αποτελέσει η Κωνσταντινούπολη. Χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές θα δώσουν τώρα στην αφήγηση μιαν άλλη διάσταση, χωρίς το βιβλίο να παρασυρθεί σε καμία εξωτική ευκολία. 

Στο φόντο της δράσης των διηγημάτων της Νίκα θα περάσουν οι δυσκολίες και τα κοινωνικά αδιέξοδα των ημερών μας. Κι εδώ, όμως, ο τόνος θα είναι προσεκτικά ζυγισμένος: παρά την πληθώρα των προβλημάτων τους, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζητούν το καλύτερο για τη ζωή τους, χωρίς να χάσουν το κέφι τους για όσα τους προσελκύουν και τους συγκινούν. Τα κομμάτια της Νίκα είναι σύντομα και γραμμένα με πυκνό τρόπο, προλαβαίνοντας μέσα στις λίγες αράδες τους να μιλήσουν για το ουσιώδες.