Λαμπρή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η πρεμιέρα του Μάκμπεθ του Βέρντι που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής.

Οι αναγωγές του σαιξπηρικού έργου στην εποχή μας αναπόφευκτες, καθώς είναι γραμμένο σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών για τη Βρετανία, γεγονός που κάνει την υπόθεση του επίκαιρη. Αναφέρεται στην διαφθορά της εξουσίας. Η εντυπωσιακή σκηνοθεσία, με εικόνες που αντικατοπτρίζουν το φόβο, τον όλεθρο, την έκρηξη του αίματος και την τιμωρία, η ορχήστρα της Λυρικής υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη σε κορυφαίες στιγμές και οι μονωδοί που αποδίδουν μοναδικά τους σαιξπηρικούς ήρωες συνθέτουν την συναρπαστική παράσταση του Μάκμπεθ σε σκηνοθεσία Λορένζο Μαριάνι.

«Είναι μια όπερα που έχει να κάνει με βαθύτερα και πιο σκοτεινά συναισθήματα. Ο φόβος και η αγωνία δύο ανθρώπων να αναρριχηθούν στην εξουσία, τους οδηγεί να σκοτώνουν για να την αποκτήσουν. Το θέμα της παράστασης είναι εξαιρετικά επίκαιρο, ο Μάκμπεθ είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος αποκτά την εξουσία όχι σκοτώνοντας, αλλά παύοντας κάποιον. Αυτός ο κάποιος θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, είτε ο βασιλιάς είτε μία κοινωνία, είτε ένας ολόκληρος θεσμός. Αυτό του δίνει μια καινούργια εμπειρία, είναι κάτι πρωτόγνωρο και διπλασιάζει την εξουσία του. Ο Μάκμπεθ είναι πολεμιστής, έχει πάει σε μάχες, έχει σκοτώσει ανθρώπους, αλλά το να σκοτώσει τον ίδιο τον βασιλιά του, τον μέντορά του, έναν θεσμό, είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι κάτι που μπορεί να επαναλάβει», σχολίασε ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, που ερμηνεύει τον Μάκμπεθ.

Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του Βέρντι προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα κυρίως των βασικών ρόλων, του στρατηγού Μάκμπεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων χαρακτήρων, που μετέρχονται κάθε μέσου για να κερδίσουν την εξουσία.

Η υπόθεση αφορά την αναρρίχηση του στρατηγού Μάκμπεθ στο θρόνο της Σκωτίας αφού φονεύσει το βασιλιά Ντάνκαν και το στρατηγό Μπάνκο. Συνεργός και υποκινητής των εγκληματικών ενεργειών είναι η σύζυγος του Μάκμπεθ. Στη συνέχεια, εκείνη αυτοκτονεί υπό το βάρος των τύψεων κι εκείνος εκτελείται από τον ευγενή Μακντάφ, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Μάλκολμ, γιού του Ντάνκαν.