Πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου με τίτλο, «Ο Διόνυσος σε κρίση», διοργανώνει ο δήμος Ναυπλιέων, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο Διόνυσος, ένας αιώνιος έφηβος συνδέθηκε από την αρχαιότητα με την υπέροχη γεύση του κρασιού και που αποτελούσε την ιερή αναφορά στη διασκέδαση η οποία απελευθέρωνε τους ανθρώπους από τις φροντίδες της καθημερινότητας.

Πώς όμως ο Διόνυσος, ο θεός που αρέσκεται να περνάει κρίση διασκέδασης, χαράς και τρέλας, θα αντιδρούσε σήμερα, την εποχή της κρίσης; Οι γελοιογράφοι καλούνται να δώσουν τη δική τους καλλιτεχνική απάντηση λαμβάνοντας ακόμη υπόψη ότι ο Διόνυσος ήταν πέραν των ανωτέρω και ο εκφραστής της ζωτικής δύναμης και της χαράς για τη ζωή σε κάθε έκφραση.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για όλους και οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε τεχνική ώστε να δημιουργήσουν τη γελοιογραφία τους, ενώ τα έργα δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί.

Οι γελοιογράφοι μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους, έως τις 14 Φεβρουαρίου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και όλα τα έργα θα εκτεθούν από τις 20 Φεβρουαρίου σε επιλεγμένα σημεία της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από εξαμελή επιτροπή κριτών η οποία απαρτίζεται από τους:

Ηλία Μακρή (γελοιογράφο, πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων), Έφη Ξένου (γελοιογράφο των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα»), Βλάντιμιρ Ραντιμπράτοβιτς (εικονογράφο), Κώστα Μπομπό (εικαστικό), Άση Δημητροπούλου (σκηνογράφο, αρχιτέκτονα, καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Ιωάννη Τούσσα (γραφίστα, εικονογράφο, νικητή του διαγωνισμού γελοιογραφίας 2013).

Οι τρεις καλύτερες γελοιογραφίες θα βραβευθούν στις 2 Μαρτίου 2014 και το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό, που είναι 500 ευρώ για το 1ο βραβείο, 200 ευρώ για το 2ο βραβείο και 100 ευρώ για το 3ο βραβείο, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα διαγωνισθούν σε ειδική κατηγορία και στα τρία καλύτερα έργα θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.