current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση13:34

Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου: Νέα προγράμματα

Νέα χρονιά με τρία νέα θεατρικά προγράμματα.

Δημοσίευση 13:34’
αρθρο-newpost

Νέα χρονιά με τρία νέα θεατρικά προγράμματα.

Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με τρία προγράμματα

ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ 2-4 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
από τη Μάρθα Κλουκίνα, Χορογράφο – Κινησιολόγο (BA in Dance Theatre, Laban Centre for Movement and Dance), Δασκάλα δημιουργικής κίνησης και Σύμβουλο Κινητικής Ανάπτυξης βρεφών και νηπίων (Τhe ChildʼSpace Method)

Πώς μπορούμε ως γονείς μαζί με τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της σωματικής επικοινωνίας και τον περιορισμό της λεκτικής επικοινωνίας, να καλλιεργήσουμε την ικανότητα του σώματος να διδάσκει το μυαλό και να αποκτήσουμε ένα βλέμμα μέσα από το πρίσμα του παιχνιδιού;

Παρέα και μέσα από 8 συναντήσεις, γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να γνωρίσουν, να αγγίξουν, να παρατηρήσουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον μέσα από τη χαρά της κίνησης.

Θεατρικό παιχνίδι, μικρές ιστορίες, καθημερινά αντικείμενα, δράση, και αυτοσχεδιασμός κινητικού και συμβολικού χαρακτήρα, δημιουργούν ένα πλαίσιο όπου το νήπιο σκέφτεται, συνεργάζεται, εκφράζει τον ψυχισμό του, ακολουθεί κανόνες ή παίζει ελεύθερα, εξασκεί τις δεξιότητές του και ενδυναμώνει την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.Ένας ασφαλής πειραματισμός που μετατρέπεται σε εμπειρία μάθησης για το νήπιο και μία ευκαιρία για τους γονείς να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των νηπίων τους συμμετέχοντας οι ίδιοι στη δράση, δουλεύοντας τα εκφραστικά τους μέσα, κάνοντας μία σύντομη μύηση στην τέχνη του παιχνιδιού και απολαμβάνοντας το κοινό πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Και βέβαια στο τέλος κάθε συνάντησης γεμίζουμε “το βαλιτσάκι” της φαντασίας μας με δεκάδες ιδέες για το πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να συνεχίσουμε με δημιουργικότητα το παιχνίδι μας στο σπίτι.
Κάθε Τετάρτη 18.00-19.00 (22/1-12/3)
κόστος 140 ευρώ

ΘΕΑΤΡΙΚO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, Αʼ ΚΑΙ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Από τις:
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα

Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο & εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα


Στα δίμηνα εργαστήρια και μέσα από την πρακτική του Εκπαιδευτικού Δράματος, γίνεται προσπάθεια να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους και να διερευνήσουν με τον δικό τους τρόπο τις εμπειρίες και τα βιώματα τους.

Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μια σύγχρονη πρακτική παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου, βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα εξασκώντας την δημιουργική τους φαντασία. Τα παιδιά συν-δημιουργούν μια ιστορία, όπου υποδυόμενα κάποιο ρόλο, καλούνται να αντιμετωπίσουν διλλήματα, να μιλήσουν και να επεξεργαστούν τις ιδέες τους, να λάβουν αποφάσεις. Στόχος είναι να κατανοήσουν τον εαυτό τους, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, αλλά και το ρόλο τους ως μέλη μιας κοινωνικής ομάδας. Με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, δίνεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να αναπτύξουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα (σώμα, φωνή, λόγο), να ενισχυθεί η παρατηρητικότητα τους, η φαντασία, η αυτοσυγκέντρωση και η κριτική τους σκέψη καθώς και η αυτοεκτίμηση τους.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ομαλή συνεργασία παιδιών και εμψυχωτή, ο οποίος παροτρύνει και δεν κατευθύνει. Αυτός είναι που προσανατολίζει τη δραστηριότητα των παιδιών, τους δίνει ερεθίσματα και είναι υπεύθυνος για την σωστή και ασφαλή διεξαγωγή των εργαστηρίων.
Η δομή του κάθε εργαστηρίου-συνάντησης είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις γνωστικές όσο και στις αναπτυξιακές ικανότητες της συγκεκριμένης, κάθε φορά, ηλικιακής ομάδας, στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες της.
Από 22 Φλεβάρη έως 11 Απριλίου 2014
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου: Παρασκευή 17.30-19.00
Κόστος 150 ευρώ

MASTER CLASS ΜΕ ΤΟΝ CHRIS COOPER
A child who never told stories is an empty shell – Edward Bond 

O σπουδαίος βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, Chris Cooper επιστρέφει για το καθιερωμένο του ραντεβού με το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου τον Φεβρουάριο του 2014. 
Στόχος του συγκεκριμένου masterclass είναι να δώσει δυνατότητες διερεύνησης του σύγχρονου εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου (Drama in Education, Theatre inEducation) με έμφαση στο έργο του σπουδαίου βρετανού δραματουργού Edward Bond. Μέσα από δρόμους βιωματικούς οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τρόπους και εργαλεία διερεύνησης του εαυτού ως κοινωνικό, ιστορικό και ανθρώπινο ον. Τελικός σκοπός είναι να επιστρέψουν αυτή την εμπειρία σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στις οποίες πιθανώς δραστηριοποιούνται.

Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.

Οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να εφαρμόζει στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας. Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες. 
H διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν επίσης διδασκαλίες στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και σε γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο εργαστήρι. 

Λίγα λόγια για τoν Chris Cooper
Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk).
Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Chris Cooper ιδρύθηκε το 1982. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους. Επιδοτούμενη από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής
Σάββατο 8/2 18.00-22.00
Κυριακή 9/2 11.00-15.00
Παρασκευή 14/2 19.00-22.00
Σάββατο 15/2 18.00-22.00
Κυριακή 16/2 11.00-15.00
Συνολική διάρκεια: 19 ώρες
TIMH Master Class: 160 ευρώ 

Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες:
Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου

Μελίνας Μερκούρη 54, 11521, Κολωνάκι
(πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 32.49.829