Η πρεμιέρα του νέου ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, αλλά και η προβολή νέων επεισοδίων του σίριαλ έρχονται στη Μπερλινάλε.

Η φετινή 64η Μπερλινάλε εξακολουθεί να… βγάζει λαγούς απ’ το καπέλο της, λίγες μόνο μέρες πριν σηκώσει επισήμως αυλαία στις 6 Φεβρουαρίου. Και τα ολόφρεσκα σπουδαία νέα  δεν αφορούν μόνο το ακόμη εν εξελίξει και ατιτλοφόρητο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για το λογοτεχνικό περιοδικό New York Review of Books, το οποίο θα πραγματοποιήσει το παγκόσμιο ντεμπούτο του και θα είναι η ταινία λήξης στο βερολινέζικο φεστιβάλ.

Είναι και η ανακοίνωση-έκπληξη ότι σε ειδικό γκαλά της Μπερλινάλε θα προβληθούν, λέει, τα πρώτα δυο επεισόδια της δεύτερης σεζόν της παινεμένης (και βραβευμένης με Έμμυ) τηλεσειράς, «House of Cards». Πώς; Ένα σίριαλ, και δη αμερικανικό, στο… στόμα του κουλτουριάρη λύκου του παγκόσμιου σινεμά; Γιατί όχι, μοιάζει να κραυγάζει ολόκληρη η φετινή διοργάνωση, που υπό τις ευλογίες του διευθυντή του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, τείνει χείρα προς την αμερικανική (ανεξάρτητη και πρωτοποριακή, έστω) δημιουργία.

Χώρια που περιμένει και πλήθος χολιγουντιανών  αστέρων στο κόκκινο χαλί της –από τον Τζορτζ Κλούνεϊ (παρών για την εκτός διαγωνιστικού προβολή της νέας του σκηνοθετικής δουλειάς «Μνημείων άνδρες») ως τον Ίθαν Χοκ και τον Ματ Ντέιμον.
Από την άλλη, βέβαια, η πανηγυρική παρουσία του «House of Cards» στο Βερολίνο μπορεί και να εξηγείται με πιο… εμπορικούς όρους: το υπερατλαντικό διαδικτυακό κανάλι Netflix, παραγωγός της εν λόγω «πολιτικής» τηλεσειράς, «έρχεται» επισήμως στη Γερμανία μέσα στο καλοκαίρι του ’14. Κατά τα λοιπά, βέβαια, οι κλασικές «καλλιτεχνικές» ταινίες, που έχουν «χτίσει» τη φήμη του βερολινέζικου φεστιβάλ, θα έχουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Το αγγλόφωνο ντεμπούτο της περουβιανής σκηνοθέτιδας Κλάουδια Γιόσα, η νέα ταινία του Γαλλο-αλγερινού Ρασίντ Μπουχαρέμπ, αλλά και η παγκόσμια πρώτη του «Μικρού ψαριού» του Γιάννη Οικονομίδη καθησυχάζουν κάθε… ανησυχούντα σινεφίλ.