Τις «Μεταμορφώσεις», το εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι για παιδιά από το Κέντρο Πομπιντού, φιλοξενεί από σήμερα, 31 Ιανουαρίου, ώς τις 6 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το εργαστήρι εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.

Οι «Μεταμορφώσεις» αποτελούν μια πρωτότυπη πρόταση παιδικού εργαστηρίου από το Κέντρο Πομπιντού, η οποία συνδυάζει τον χορό και τις εικαστικές τέχνες. Πρόκειται, επί της ουσίας, για τη μετεξέλιξη της επιτυχημένης έκθεσης «Danser sa vie» («Χόρεψε τη ζωή σου»), που είχε κάνει αίσθηση πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι. 

Τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπου διεξάγεται το εργαστήρι, επάνω στο μουσαμαδένιο ύφασμα των σκηνών που έχουν στηθεί γύρω τους. Στη συνέχεια, το υφασμάτινο υλικό μετατρέπεται σε κοστούμι των παιδιών. 

Τα παιδιά αναδιπλώνουν την ύλη και τη στριφογυρίζουν υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών (χορογράφων και εικαστικών), οι οποίοι τους υποδεικνύουν συντονισμένα κάποιες κινήσεις και μετακινήσεις μέσα στον χώρο. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση μιας εφήμερης «αρχιτεκτονικής που χορεύει», καθώς οι φόρμες μεταμορφώνονται σε κίνηση. 

Μέσα από την εικαστική διάσταση του εργαστηρίου, τα παιδιά καλούνται να δουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον περίγυρό τους, την αρχιτεκτονική του χώρου, τα τοπία, τη νεκρή φύση, τα ζωντανά μοντέλα, να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του θέματος που προσεγγίζουν, να πειραματιστούν με τη συνύπαρξη πολλών επιπέδων στον χώρο και τη δημιουργία πλαισίων, να συνθέσουν τα διάφορα στοιχεία και να δοκιμάσουν τη χρήση καθιερωμένων ειδών γραφικής ύλης (π.χ. κραγιόνια ή μπογιές για ύφασμα) επάνω σε νέες βάσεις ή επιφάνειες (π.χ. τον μουσαμά των πολύχρωμων σκηνών του εργαστηρίου). 

Σε ό,τι αφορά στην κινησιολογική διάσταση, οι χορογράφοι-εμψυχωτές βοηθούν τα παιδιά να οικειοποιηθούν τον εξωτερικό/εσωτερικό χώρο της σκηνής, να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της και να μεταμορφώσουν αυτόν το χώρο διπλώνοντας, τυλίγοντας και στρίβοντας το ύφασμα της σκηνής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορευτικό κοστούμι για έναν ή πολλούς συμμετέχοντες. Ακολουθεί η προετοιμασία για τη διοργάνωση ενός μοντέρνου χορού. 

Τα παιδιά χωρίς το κοστούμι τους εξοικειώνονται με το σώμα και τη στάση του, τον ρυθμό, την κίνηση, το βάδισμα, τον χώρο όπου καλούνται να χορέψουν, καθώς και με το σώμα του παρτενέρ τους. Στη συνέχεια, αφού φορέσουν το κοστούμι τους, γίνονται οι προσκεκλημένοι ενός λαμπερού χορού, μετά το τέλος του οποίου οι σκηνές-κοστούμια ξαναγίνονται αντίσκηνα, κι έτσι ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του σκηνογραφική μορφή.

Η ιδέα της δημιουργίας του χορευτικού-εικαστικού εργαστηριού «Μεταμορφώσεις», που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους στο εξωτερικό, ανήκει σε τρεις Γαλλίδες καλλιτέχνιδες: τις Κλαιρ ντε Μονκλέν, Ωρελί Ματιγκό και Ελέν Λαξεναίρ. 

Πληροφορίες

Για τους μεμονωμένους επισκέπτες το Μέγαρο διοργανώνει τις καθημερινές ένα απογευματινό πρόγραμμα (Δευτέρα-Παρασκευή, ώρα: 17.00-18.30), και τα Σαββατοκύριακα τέσσερα προγράμματα ανά ημέρα (Σάββατο & Κυριακή, ώρες: 10.00-11.30, 12.00-13.30, 15.00-16.30 και 17.00-18.30). 

Πληροφορίες και κρατήσεις στα εκδοτήρια του ΜΜΑ. Κρατήσεις στο τηλ.: 210 7282333. Τιμή ανά παιδί: 3 ευρώ.