Η διαχρονικά άρρηκτη σχέσης Ελλάδας και Κύπρου παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση, με θέμα: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους, από την Επανάσταση του '21 στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Την έκθεση, με κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολύτιμα κειμήλια, εγκαινίασαν στον πολιτιστικό χώρο της πύλης Αμμοχώστου, στην Λευκωσία, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Μιλώντας στην έκθεση ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η έκθεση αναδεικνύει τη συνέχεια της, από αρχαιοτάτων χρόνων, κοινής πορείας του απανταχού Ελληνισμού, ενισχύοντας την ήδη έντονη πεποίθηση της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κρατικών συνόρων. Η έκθεση, επεσήμανε, «αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναθερμανθεί η μνήμη των γηραιότερων, αλλά, ταυτόχρονα, να γίνει γνωστή στους νεότερους, η αρραγής και αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Κύπρου στους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης εξήρε τη σημασία τέτοιων εκθέσεων τεκμηρίωσης της ιστορίας, λέγοντας ότι «ξαναβάζουν φωτιά στη θράκα του Γένους μας και δυναμώνουν τη φλόγα που καίει σε κάθε σώμα όπου χτυπά καρδιά ελληνική».

Η έκθεση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου, «σφυρηλατεί τους ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, θεμελιώνει την ελληνική ομοψυχία, φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας και υπενθυμίζει την κοινή μας διαδρομή ακόμη και στους πιο κακοτράχαλους ιστορικούς δρόμους». Σημείωσε ότι πολλοί λίγοι Ελλαδίτες γνωρίζουν την προσφορά των Κύπριων αδελφών τους στα πεδία των μαχών, ένοπλων και μη.