Ο «Μώμος ο Πατρεύς» αποτελεί το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων και είναι μια ιδέα που υλοποιήθηκε από το «Ρεφενέ» Ε.Σ. Πάτρας. Φέτος, για 6η χρονιά, ερασιτεχνικοί Θίασοι απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Πάτρα στις 6, 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2014 στη σκηνή του Κινηματοθεάτρου Πάνθεον.

Ο 6ος Μώμος έρχεται. Τον είδαν, φούρναρη μασκαρεμένο, στη Τρίπολη, δάσκαλο στη Παραμυθιά, καθηγητή στα Γιάννινα… τον άκουσαν να φυσάει τη τρουμπέτα του στα δάση της Χαλκιδικής, στα λιμάνια του Αιγαίου, στις χωματερές της Κερατέας, τον μάζεψαν μεθυσμένο, στην Αίγινα, στην Αμάρυνθο, στα Σπάτα, στην Ακράτα… τον συνέλαβαν ερωτευμένο, στα καντούνια της Κέρκυρας, στ’ αμφιθέατρα του Ζωγράφου και στα μπαράκια της Πάργας... τον φυλάκισαν για τη φαρμακερή του γλώσσα, στις Φιλιάτες, στο Ίλιον, στα Φιλιατρά, στην Π. Φώκαια και το Λαγονήσι μα δεν υπάρχει κλειδωνιά να τον κρατήσει, νόμος, να τον περιορίσει. Έρχεται, λένε… κι είναι μανιασμένος!

Το θέατρο και το καρναβάλι έλκουν την καταγωγή τους από θρησκευτικές τελετές αφιερωμένες στη γονιμότητα. Ύμνοι που απευθύνονταν κάποτε στους θεούς, ξόρκιζαν κάθε ανεπιθύμητο πνεύμα που αντιστρατευόταν την γονιμοποιό δύναμη. Πολύ αργότερα, όταν χάθηκε η σοβαρή πρόθεση, οι πανηγυριώτικοι στίχοι παρέμειναν κάτω από την επικύρωση του παλαιού εθίμου, φέρνοντας τη σάτιρα μέχρι τις μέρες μας. Επειδή λοιπόν πολλά είναι τα κακώς κείμενα στον αιώνα της παραφουσκωμένης λογικής, προσκλήθηκαν ερασιτεχνικοί θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα, να συμβάλλουν, στον «ΜΩΜΟ» της χρονιάς (το χλευαστικό σχόλιο, τη λεκτική αυθάδεια, το ανατρεπτικό χιούμορ). Μια σπονδυλωτή δηλαδή, θεατρική παράσταση , που συνθέτουν θίασοι από κοινού -κάθε χρόνο, στο Πατρινό Καρναβάλι - σατιρίζοντας εξουσιαστικούς μηχανισμούς και συνήθειες, ήθη και εποχές, πρόσωπα και σύνολα. Ως τίτλος του Φεστιβάλ επιλέχτηκε το ψευδώνυμο του Ηλία Α. Συνοδινού - Πατρινού σατιρικού συγγραφέα - όπως περιγράφεται στο ομώνυμο βιβλίο του εκλεκτού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Νικολάου Πολίτη.