Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό από 15 Φεβρουαρίου.

Το διασκεύαζε πολλά χρόνια στο μυαλό του, το έργο του Χάινριχ Μπελ «Οι απόψεις ενός κλόουν», ο Αργύρης Ξάφης, από το 2005 που διάβασε το βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα. Πλέον από 15 Φεβρουαρίου η θεατρική του διασκευή και η σκηνοθετική του γραμμή μετουσιώνονται στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Ο Χάινριχ Μπελ έγραψε τις «Απόψεις ενός κλόουν» το 1963, ξεσηκώνοντας θύελλα λόγω της ανελέητης κριτικής που ασκούσε στο μεταπολεμικό κατεστημένο της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον Ξάφη τα δικαιώματα του έργου δεν έχουν παραχωρηθεί από το 1964 σε κανέναν. Ωστόσο όταν επικοινώνησε με τους Γερμανούς στους οποίους ανήκουν, δεν συνάντησε το παραμικρό πρόβλημα για να τα αποκτήσει. Κι έτσι θα δούμε το έργο για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. 

Ένας μοναχικός κλόουν, ο Χανς Σηρ, εναντιώνεται στην υποκριτική στάση μιας κοινωνίας που ζει στον αστερισμό του οικονομικού θαύματος με πολλούς πρώην ναζιστές να κατέχουν υψηλές θέσεις. Συνοδοιπόρος του η αγαπημένη του Μαρί, ολόδικός του άνθρωπος μια και έχει εγκαταλείψει τα πάντα και τους πάντες και περιοδεύει σε όλη την χώρα. Μέχρι που η Μαρί αποφασίζει να παντρευτεί έναν άλλο άντρα και αφήνει πίσω της έναν κλόουν με γκρεμισμένο τον κόσμο του...

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνικά και κοστούμια Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου και κίνηση Αμαλίας Μπένετ.

Πολλά τα πρόσωπα του έργου του Μπελ και της παράστασης του Αργύρη Ξάφη, τέσσερις οι ηθοποιοί που τα ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος (Αλφόνσο Σνηρ, πατέρας του Χανς, Μάρτιν Ντέρκουμ, πατέρας της Μαρί, Ελεγκτής, Αστυνόμος Άλφα, Στρύντερ, Οντίλο Κίνκελ, Πάτερ Ζόμερβιλντ, Γερμανός), Δέσποινα Κούρτη (Μαρί, Ενριέτ Σνηρ, Κα Φρεντεμπόυλ, Μόνικα Σιλφς), Θανάσης Λέκκας (Χέρμπερτ Τσύπφνερ, Κόστερτ, Φαρμακοποιός, Σερβιτόρος, Αστυνόμος Βήτα, Φοιτητής Θεολογίας, Άλφρεντ Κίνκελ, Νεαρός Ρεπόρτερ), ενώ ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι ο μοναδικός που ερμηνεύει έναν μόνο ρόλο, τον πρωταγωνιστικό του κλόουν Χανς Σνηρ.

Τον θίασο συμπληρώνει ο Κορνήλιος Σελαμσής που υποδύεται τον Λέο Σνηρ, ενώ παίζει ζωντανά ηλεκτρικό πιάνο, πιάνο και κονσερτίνα.