Το μυθιστόρημα της Έλλης Αλεξίου θα κάνει πρεμιέρα 15 Μαρτίου στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Το μυθιστόρημα της Έλλης Αλεξίου «Λούμπεν» ανέλαβε να διασκευάσει και να σκηνοθετήσει η Μαριάννα Κάλμπαρη σε μια παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα 15 Μαρτίου στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Γραμμένο το 1940, το σημαντικό αυτό μυθιστόρημα υπενθυμίζει τα διαχρονικά αδιέξοδα των ανθρώπων που προσπαθούν να χτίσουν την ύπαρξή τους στα ερείπια των κοινωνικών αντιφάσεων.

Το ζευγάρι των ηρώων ερμηνεύουν ο Διαμαντής Καραναστάσης και η Άννα Κουτσαφτίκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου, ενώ το εικαστικό στιγμιότυπο με το οποίο μας συστήνεται η παράσταση και αναλαμβάνει να μας μυήσει σε ένα δυνατό, γεμάτο σκοτεινά σημεία κείμενο, είναι της Χριστίνας Κάλμπαρη.

Η Έλλη Αλεξίου έγραψε το «Λούμπεν» σε μια εποχή με άλλα ήθη και άλλες νοοτροπίες. Στο πέρασμά του στη σύγχρονη εποχή μέσα από τη διασκευή της Κάλμπαρη πραγματοποιείται μια χρονική γέφυρα σχετικά με τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια σχέση -η Κάλμπαρη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και μάλιστα συμμετείχε με έναν μονόλογο στην πρόσφατη Ημέρα Κατά της Βίας εναντίον των γυναικών. Ωστόσο η παράσταση κάνει και ευρύτερους συσχετισμούς που αφορούν τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και τη θέση ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το «Λούμπεν» το έχουμε δει και στην ελληνική τηλεόραση, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε το 1981 στην, τότε, ΥΕΝΕΔ. Πρωταγωνιστούσε ο Νικήτας Τσακίρογλου, αφηγητής ήταν ο Μάνος Κατράκης, ενώ και η ίδια η συγγραφέας είχε παίξει στο τελευταίο επεισόδιο, ερμηνεύοντας την ηρωίδα της, τη Μυρτώ, 45 χρόνια μετά.