current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:06

«La petite mort» & «Αλμανάκ» στο Θέατρο Τέχνης

Από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των «8 Σύγχρονων Ελληνικών Έργων» που παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Υπόγειο του θεάτρου Τέχνης θα παίζονται τα έργα «La petite mort» του Μισέλ Φάις και «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Δημοσίευση 20:06’
αρθρο-newpost

Από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των «8 Σύγχρονων Ελληνικών Έργων» που παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Υπόγειο του θεάτρου Τέχνης θα παίζονται τα έργα «La petite mort» του Μισέλ Φάις και «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των «8 Σύγχρονων Ελληνικών Έργων» που παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Υπόγειο του θεάτρου Τέχνης θα παίζονται τα έργα «La petite mort» του Μισέλ Φάις και «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη.

[LA PETITE MORT] «La petite mort» του Μισέλ Φάις

Τρεις γυναίκες και μια αντρική φωνή. Τρεις γυναίκες ξεδιπλώνουν το σεξουαλικό πένθος ενός άντρα που αναπνέει μέσα από αλλόκοτα ηχητικά σπαράγματα, που τις εμπλέκει στη θρυμματισμένη ζωή του, που υποστηρίζει σθεναρά την απουσία του. 

Τρεις διονυσιασμένες μοιρολογίστρες; Τρία κωμικά ερωτικά φαντάσματα; Τρεις φιγούρες μιας αφροδισιακής μασκαράτας; 
Η σκηνική μεταγραφή χτίστηκε πάνω σε τρία γυναίκεια πρόσωπα, που μπορούν όμως να ακουστούν και ως ένα ενιαίο πρόσωπο «σπασμένο» σε τρεις τροχιές παράφορης μνήμης. 

Το «La petite mort» [:μικρός θάνατος/οργασμός/κατάσταση αναισθησίας, μελαγχολίας ή απελευθέρωσης] αποτελεί διασκευή ενός ιδιότυπου μυθιστορήματος («Κτερίσματα», Εκδόσεις Πατάκη, 2012), που απαρτίζεται από μικροΐστορίες, παραμιλητά, μονολόγους και στιχομυθίες. 

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ 
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου 
Σύνθεση ήχων: Λεωνίδας Μαριδάκης 
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα 
Φωτισμοί και video: Κωστής Καπελώνης 
Φωτογραφίες: Ηλίας Κοσίντας 

Παίζουν: Μυρτώ Γκόνη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (φωνή) 

«Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη 

Το «Αλμανάκ» δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι θεατρικό έργο. Είναι ένα μαγικό βιβλίο που λέει ιστορίες. Ιστορίες αληθινές! Ιστορίες σημαντικών προσώπων: Πολιτικών, παπάδων, δημοσιογράφων, διανοούμενων. Αλλά και ασήμαντων, απλών ανθρώπων, που αναρωτιούνται, σκέφτονται και προσπαθούν να καταλάβουν ή θέλουν να κοιμούνται εκατό χρόνια σαν την ωραία κοιμωμένη. 
Πέντε ενήλικες(;), ένας μουσικός και ένα κοριτσάκι διαχειρίζονται την αμηχανία τους στη χώρα της κρίσης, της ανάπτυξης, της διαφθοράς, του σκυλάδικου, του ήλιου. Λένε ιστορίες, βγάζουν πύρινους λόγους, τσακώνονται, ακούνε τον Εθνικό Ύμνο και χορεύουν τσιφτετέλι τρώγοντας κεφτέδες! Και γελάνε, γελάνε πολύ! Τρώγοντας κεφτέδες! 

Το Αλμανάκ είναι όλα αυτά που θέλουμε να πούμε. Είναι οι κουβέντες που κάνουμε στις παρέες μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Είναι οι ζωές μας που μπερδεύονται, που δυσκολεύουν αφόρητα, που χάνονται. Είναι οι γονείς μας που νιώθουν τη ματαίωση μετά από τόσα χρόνια θυσιών, μετά από τόσα χρόνια αγώνων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι η διαφθορά, η εξαθλίωση, το αδιέξοδο, ο θυμός και η οργή μιας κοινωνίας που βυθίζεται στην… αιθαλομίχλη. 

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης 
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου 
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος 
Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης 
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Αποστόλου 
Βοηθoί σκηνοθέτη: Γωγώ Καρτσάνα, Μάνος Στεφανάκης 
Φωτογραφίες: Μιχάλης Θεοφάνους 

Παίζουν: Κώστας Μπάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σπύρος Γραμμένος, Ορέστης Τζιόβας, Ανθή Ευστρατιάδη, Τερέζα Γριμάνη, Αριάδνη Καβαλιέρου. 

Ώρες έναρξης: 
«La petite mort»: 21.00 
Διάρκεια: 60΄ χωρίς διάλειμμα 

«Αλμανάκ»: 22.30 
Διάρκεια 60΄ χωρίς διάλειμμα 

Τιμές εισιτηρίων Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Εισιτήριο μιας παράστασης: 10 ευρώ.