Στον σουρρεαλιστή Ζουάν Μιρό ελπίζει η Λισαβόνα για να καλύψει μέρος της τρύπας στα δημοσιονομικά της: Η Πορτογαλία θέτει σε δημοπρασία, μέσω του λονδρέζικου οίκου Christie's, 85 πίνακές του που ανήκαν σε τράπεζα που είχε διασωθεί με κρατικά κεφάλαια το 2008. 

Η διήμερη δημοπρασία ξεκινά την Τρίτη και πρόκειται για μία από τις «εκτενέστερες και πιο εντυπωσιακές συλλογές έργων του Μιρό», όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

Η συλλογή είχε περάσει στο πορτογαλικό δημόσιο το 2008, μεσούσης της (τραπεζικής) κρίσης, όταν κρατικοποιήθηκε η Banco Portugues de Negocios, η οποία είχε στην κατοχή της τα έργα. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης για δημοπράτηση των έργων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Λισαβόνα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα έργα θα έπρεπε να εκτεθούν ενώ στη Λισαβόνα είχε κατατεθεί και επείγουσα αγωγή ώστε να εμποδιστεί η πώληση.  

Η αξία της συλλογής εκτιμάται περί τα 36 εκατ. ευρώ -πολύ παρακάτω από τα 3,4 δισ. ευρώ είχε στοιχίσει στους πορτογάλους φορολογούμενους η διάσωση της τράπεζας. Το έργο που αναμένεται να πιάσει την καλύτερη τιμή είναι το «Γυναίκες και Πουλιά».

Το 2011, η Πορτογαλία προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF για δάνειο 78 δισ. ευρώ.