Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης φιλοξενείται, έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, η έκθεση φωτογραφίας «Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος» του διακεκριμένου Αμερικανού καλλιτέχνη J. Joshua Garrick, από το πανεπιστήμιο Columbia.

Η έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίριδα Κρητικού και σχεδιάστηκε εικαστικά από τον Μάριο Βουτσινά, έχει ήδη παρουσιαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το περασμένο φθινόπωρο. Μετά την Κωνσταντινούπολη, η έκθεση θα μεταφερθεί στον εκθεσιακό χώρο του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη.

Κάθε εβδομάδα, καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα Τουρκικά, από αρχαιολόγους με ειδίκευση στην τέχνη της κλασικής αρχαιότητας. Η dr. Oya Yağız, η dr. Müge Özsaygı και η dr. Zeynep Kοçel Erdem του τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, έχουν αναλάβει τις ξεναγήσεις.

Ο J. Joshua Garrick έχει αποκαταστήσει μία «αέναη σχέση θαυμασμού και φιλίας, αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας με την Ελλάδα» λένε οι διοργανωτές και προσθέτουν:

«Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, μόνος ή συνοδεύοντας φοιτητές του, και έχοντας επιλέξει ως κύριο αντικείμενο της εικαστικής του ενασχόλησης με τη φωτογραφία τα δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο J. Joshua Garrick καταθέτει μία ολοκληρωμένη εννοιολογικά και αισθητικά εκθεσιακή πρόταση με φωτογραφίες που, στον μεγαλύτερο βαθμό, προέρχονται από το πλέον προσφιλές του και νοούμενο από τον ίδιο ως βασικό σημείο αναφοράς του, μεταξύ των Μουσείων της Ελλάδας: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».