Ένα ποτήρι νερό διατρέχει την πόλη, κάνοντας διαδοχικές "στάσεις" σε αναγνωρίσιμα σημεία της, σε μια ιδιότυπη συνομιλία με τα κτίρια, τα ιστορικά μνημεία, τους δρόμους και το θαλάσσιο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Η συνομιλία αυτή διαδραματίζεται σε έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη, με τίτλο "Διαδρομές του νερού στη Θεσσαλονίκη".

Την έκθεση διοργανώνει η ΕΥΑΘ, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται σήμερα. Τις φωτογραφίες στεγάζει το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα του 19ου αιώνα στην περιοχή των Σφαγείων, που αποτελούσε παλαιότερα το Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

Ένα ποτήρι νερό με συμβολισμούς τόσο χρηστικούς όσο και αισθητικούς "συναντά" μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Λευκός Πύργος, ο Άγιος Δημήτριος και η Αχειροποίητος, και σύγχρονα πολιτιστικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων το Μέγαρο Μουσικής και τα μουσεία της πόλης.

Την έκθεση συμπληρώνει μια ενότητα με περιαστικές διαδρομές από την Έδεσσα και τη Νάουσα έως τον Λαγκαδά, ενώ μια τρίτη ενότητα αφορά στο νερό ως αδιαπραγμάτευτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας: το νερό και τα λουλούδια, το νερό ως παιχνίδι, το νερό και η έννοια της εξοικονόμησής του.

Η συγκεκριμένη δράση "παρακολουθεί" το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2011 των Ηνωμένων Εθνών "Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόμενοι στην Αστική Πρόκληση" ("Water for Cities: Responding to the Urban Challenge"). Η έκθεση στο Μουσείο Ύδρευσης θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Απριλίου.

Σήμερα και αύριο η διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτική έκθεση για μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, με θέμα "Ο Πυθαγόρας στους δρόμους του νερού", που διοργανώνει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η σταγόνα Πυθαγόρας θα "ξεναγήσει" τους μαθητές στη μυθολογία, την παράδοση, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το νερό, στους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, στους λογοτέχνες που εμπνεύστηκαν από το νερό και στην ιστορία του νερού στη Θεσσαλονίκη.