Η κυβέρνηση της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, επιθυμεί να λάβει τη συνδρομή διεθνών ειδικών της αρχαιολογίας μετά την ανακάλυψη ενός αρχαίου αγάλματος του έλληνα θεού Απόλλωνα, όπως έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Χαμάς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για ένα μπρούτζινο άγαλμα του Απόλλωνα σε φυσικό μέγεθος, που ζυγίζει περίπου 450 κιλά, η αξία του οποίου ενδέχεται να αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

«Διεξάγουμε έρευνες για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το άγαλμα και την προέλευσή του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Χαμάς Ζίαντ αλ Ζάζα, διευκρινίζοντας ότι το άγαλμα φέρεται να εντοπίστηκε τον Αύγουστο στη θάλασσα από έναν παλαιστίνιο ψαρά.

«Μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, το άγαλμα θα παραδοθεί στο υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το οποίο θα ξεκινήσει επαφές μέσω της κυβέρνησης με ενδιαφερόμενες πλευρές στο εξωτερικό, κυρίως στη Γαλλία η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις αρχαιότητες», επεσήμανε ο Ζάζα.

Ο υφυπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Μοχάμαντ Χάλα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το άγαλμα πιθανόν να ενοικιαστεί σε κάποιο διάσημο γαλλικό ή βρετανικό μουσείο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επαφές μεταξύ της κυβέρνησης της Γάζας και ξένων κυβερνήσεων».

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφεύγουν οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία με τη Χαμάς, την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».

Το άγαλμα «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών για όσο διάστημα διαρκεί η έρευνα», υπογράμμισε ο Ζάζα.
«Οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά την προέλευση του αγάλματος, δηλαδή αν αυτό βρέθηκε στη θάλασσα ή αν μεταφέρθηκε εκεί από ένα άλλο μέρος», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε την αλήθεια προτού επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες αρχές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ένα σπάνιο άγαλμα του Έλληνα θεού Απόλλωνα, που ήταν χαμένο επί αιώνες, βρέθηκε μυστηριωδώς στη Λωρίδα της Γάζας, όμως αμέσως κατασχέθηκε από την αστυνομία και πλέον δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.
Το πράσινο-καφέ άγαλμα αναπαριστά έναν νεαρό, γυμνασμένο θεό που στέκεται όρθιος με το ένα χέρι τεντωμένο και την παλάμη του ανοικτή προς τα πάνω.

Ένας ψαράς από τον παλαιστινιακό θύλακα δήλωσε ότι βρήκε το άγαλμα περίπου 100 μέτρα από την ακτή τον Αύγουστο και το μετέφερε σπίτι του με ένα κάρο που το έσερνε ένα γαϊδούρι, χωρίς να έχει επίγνωση της αξίας του.

Κάποιοι άλλοι αμέσως μάντεψαν τη σημασία του και για μικρό χρονικό διάστημα το άγαλμα εμφανίστηκε στον ιστότοπο eBay προς πώληση για 500.000 δολάρια, τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας. Η αστυνομία της Χαμάς το κατέσχεσε και ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.

Προς μεγάλη τους αγανάκτηση, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να δουν το άγαλμα του Απόλλωνα και έχουν αναγκαστεί να αρκεστούν σε μερικές θολές φωτογραφίες του ανέπαφου αγάλματος του θεού, που είναι ξαπλωμένο πάνω σε μια κουβέρτα με τα... Στρουμφάκια. Απ’ όσο μπορούν να εκτιμήσουν το άγαλμα κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα π.Χ..

Παρόλα αυτά ο Ζαν-Μισέλ Ταραγκόν, ιστορικός της Γαλλικής Βιβλικής και Αρχαιολογικής Σχολής της Ιερουσαλήμ, εκτιμά από τις φωτογραφίες που έχει δει ότι το άγαλμα δεν μπορεί να βρέθηκε στη θάλασσα γιατί είναι σε πολύ καλή κατάσταση.