Αποτελούν απόδειξη αποθέματος υπομονής και αντίληψης, "οδηγό" για ταξίδια σε ιστορικές περιόδους και τη σφαίρα της φαντασίας και σε κάθε περίπτωση ένα δημιουργικό χόμπι που φαίνεται πως "κερδίζει" ολοένα και περισσότερο τις καρδιές όσων το γνωρίσουν.

Ο λόγος για τις κατασκευές μοντελισμού, που μπορεί ορισμένες από αυτές να μην ξεπερνούν σε ύψος ούτε το ένα εκατοστό, αλλά η δημιουργία τους είναι μια "επίπονη" διαδικασία που απαιτεί, τουλάχιστον συγκέντρωση, θέληση, μεράκι και υπομονή.

Μέρος αυτών των κατασκευών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν στις 22 και 23 Φεβρουαρίου την έκθεση "Στατικός Μοντελισμός και Ιστορική Αναπαράσταση" που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Βόλο (παραλιακό κτήριο - αίθουσα Μ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η έκθεση, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κυπραίος, υπεύθυνος του Συνδέσμου Μοντελιστών Βόλου-HELMO, που είναι και η διοργανώτρια αρχή, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελλήνων Μοντελιστών και φιλοδοξεί να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, σε σχέση με πέρυσι. Στην έκθεση, εκτός των 15 μελών του Συνδέσμου θα συμμετέχουν και μοντελιστές του Βόλου που δεν είναι μέλη του, αλλά και σύνδεσμοι μοντελιστών από άλλες πόλεις.

Ο κ. Κυπραίος "μυήθηκε" στον μοντελισμό από τον πατέρα του, στην ηλικία των έξι ετών, όταν τού προσφέρθηκε ως ιδέα για χριστουγεννιάτικο δώρο ένα ιστιοφόρο. Αυτή η ιδέα και στη συνέχεια η επαφή με την κατασκευή "κέρδισε" την καρδιά του και από τότε μέχρι και σήμερα, έπειτα από τριάντα χρόνια, ο κ. Κυπραίος ασχολείται με το δημιουργικό χόμπι, παροτρύνοντας και ενθαρρύνοντας φίλους και συγγενείς να ασχοληθούν μ' αυτό.

Στην έκθεση θα εκτεθούν αρκετά αντιπροσωπευτικά δείγματα κατασκευών των μελών του Συνδέσμου και μερικά από διακριθέντα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Στη φετινή έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν "καρέ- καρέ" ιστορικές μάχες, όπως αυτή του Γκέτισμπεργκ του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, ένα μικρό έργο τέχνης, σε διόραμα, που συνδυάζει την ικανότητα του μοντελιστή με την ιστορική μελέτη. Επίσης, την "τιμητική" τους θα έχουν φιγούρες από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και φιγούρες φαντασίας.

Ο μοντελισμός "χωρίζεται" σε οχήματα, αεροπλάνα και φιγούρες, ενώ οι περίοδοι που μπορούν να πάρουν "σάρκα και οστά" μέσω αυτού του χόμπι είναι σχεδόν όλες, είπε ο κ. Κυπραίος.

Στην περσινή διοργάνωση, την... εμφάνισή τους έκαναν 230 εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και από ταινίες φαντασίας, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Το μέγεθος της κάθε φιγούρας ποικίλει ανάλογα με την κλίμακα.

"Θέλει απίστευτη υπομονή και, επίσης, απίστευτη αντίληψη χρωμάτων..." επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Κυπραίος και συμπλήρωσε πως η φιγούρα σε σχέση με τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα παρουσιάζει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Αναφερόμενος δε στην κατάλληλη ηλικία που μπορεί κάποιο παιδί να ασχοληθεί με τον μοντελισμό, ο κ. Κυπραίος σημείωσε ότι ένα παιδί 6 με 7 ετών μπορεί να κάνει τα πρώτα του "βήματα" διότι έχει την ικανότητα να αντιληφθεί τον τρόπο χρήσης του κάθε εργαλείου, όπως ένα μικρό κοφτάκι.

Επειδή δε, η οικονομική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για ακριβά χόμπι, ο κ. Κυπραίος υπογράμμισε ότι "ο μοντελισμός σαν χόμπι δεν είναι ακριβό. Ανάλογα με τα όσα θέλεις να διαθέσεις, μπορείς να βρεις μοντέλα από πέντε ευρώ μέχρι και 600 ευρώ. Το να κάνεις μια αρχή, να πάρεις δέκα εργαλεία θα κοστίσει περίπου 40 ευρώ και θα "πορευθείς" μια ολόκληρη ζωή μ' αυτά".

Βέβαια, πρόσθεσε, "εξαρτάται από την κλίμακα- όσο πιο μικρή η κλίμακα τόσο πιο φθηνή". 

Χαρακτηριστικό της κάθε κατασκευής μοντελισμού είναι και η κλίμακα, που δηλώνει τη σχέση της αναπαράστασης με την πραγματικότητα. Η πιο γνωστή κλίμακα, είπε ο κ. Κυπραίος, είναι η "1/72", δηλαδή το συγκεκριμένο μοντέλο είναι 72 φορές μικρότερο από το πρότυπό του.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προσελκύσει παιδιά να ασχοληθούν με αυτό το δημιουργικό χόμπι, ούτως ώστε να εξασκήσουν περισσότερο το μυαλό τους, να οξύνουν την αντίληψη τους και, τελικά, να αποκτήσουν ορθολογική σκέψη, μέσα από την σειρά της συναρμολόγησης.

Το όλο εγχείρημα γίνεται για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο του μοντελισμού και να ξεφύγουν από άλλες ασχολίες που φαίνεται ότι τους απορροφούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα ίντερνετ καφέ, επεσήμανε ο κ. Κυπραίος και συμπλήρωσε ότι ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε και σε σχολεία της περιοχής (σε γυμνάσια), ούτως ώστε τα παιδιά να επισκεφθούν την έκθεση και να γνωρίσουν την τέχνη του μοντελισμού.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.