Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των μεγάλων βραβείων του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, η διοργάνωση ανακοίνωσε την απονομή του βραβείου της Οικουμενικής Επιτροπής στην ελληνική ταινία «Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα».

Η ταινία προβλήθηκε στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ, Forum. H Οικουμενική Επιτροπή στηρίζεται από την Καθολική και Προτεσταντική Εκκλησία. 

Η ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα αφηγείται την ιστορία μιας αλλοδαπής καμαριέρας (την ερμηνεύει η Μαρία Καλλιμάνη), η οποία όταν απολύεται από το σπίτι των ανθρώπων που υπηρετούσε επί χρόνια, αισθάνεται ότι έχει χάσει το δικό της σπίτι.

Η επιτροπή απονέμει δύο ακόμη βραβεία σε ταινίες που συμμετέχουν στο Πανόραμα και στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Από το Πανόραμα η επιτροπή βράβευσε το γερμανικό Kreuzweg, ενώ το από το Πανόραμα βραβεύτηκε το Cavalry του Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα.

To βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας κριτικών (FIPRESCI) για την καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ απονεμήθηκε την Παρασκευή στην ταινία Να αγαπάς, να πίνεις και να τραγουδάς του 92χρονου Αλέν Ρενέ.

Να υπενθυμίσουμε ότι Χρυσή Άρκτο διεκδικεί και το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.