…η κοιλία της φρίκης δεν πρόκειται να παιδογονήσει αν δεν της επιτραπεί…

Η Ώρα του Εργάτη, Ο Σταυρός με την Κιμωλία, Η Εβραία, Γυρεύοντας τη Δικαιοσύνη και Ο Σπιούνος είναι τα πέντε μονόπρακτα από το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» που παρουσιάζονται από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 (και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00μμ) στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, σταθμός Μετρό Κεραμεικού, Βοτανικός, τηλ: 210-3425.637), σε μετάφραση Αγγέλας Βερυκοκάκη και σκηνοθεσία Κώστα Καποδίστρια. Πέντε ιστορίες στη Γερμανία της δεκαετίας του ’30, που αποτυπώνουν την πορεία εκφασισμού της κοινωνίας.

Το βιβλίο «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» περιλαμβάνει εικοσιτέσσερις (24) σκηνές που ο Μπρεχτ έγραψε εξόριστος (1935-1939). Όταν ο Μπρεχτ έγραφε αυτά τα μονόπρακτα, δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας. ‘Ήταν όμως αισθητή στη βαριά ατμόσφαιρα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, με την καταπίεση, τη δυσπιστία και την υποκρισία, που κάποτε στάθηκαν πιο καταλυτικές κι από την ίδια την ωμή τρομοκρατία. Ο Μπρεχτ μας δείχνει σ’ αυτές τις σκηνές, με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως «πολύ πριν φανούν από πάνω μας τα βομβαρδιστικά», οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες.

Τι κι αν γεννήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, τι κι αν δημιούργησε στον 20ό αιώνα, ο Μπρεχτ και το έργο του είναι του 21ου αιώνα. Ο ίδιος εξακολουθεί να είναι επίκαιρος, τα έργα του εξακολουθούν να παίζονται σε όλο τον κόσμο.  Κλείνοντας μέσα τους μια διάρκεια, όχι μόνο δεν καταλύθηκαν από το χρόνο, αλλά προβάλλονται και τιμώνται περισσότερο παρά ποτέ.

Ταυτότητα της παράστασης

«Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ»

Μονόπρακτα: Η Ώρα του Εργάτη, Ο Σταυρός με την Κιμωλία, Η Εβραία, Γυρεύοντας τη Δικαιοσύνη, Ο Σπιούνος.

του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Παίζουν: Βαγγέλης Ανδρέου, Εύα Ανδρονικίδου, Γιώργος Βούτος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Χρυσή Γεράρδη, Τάκης Δεληγιάννης, Τόνια Μασέρα, Νίκος Σκουλάς, Ελένη Σταυράκη, Πένυ Χαλκιά.

Παραστάσεις: Από Τρίτη 4 Μαρτίου έως Κυριακή των Βαΐων

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 9:00 μμ

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: 12 ευρώ και 6 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνεργοι, μαθητές)

Χώρος: Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, τηλ: 210-3425.637