Τον εκδοτικό οίκο ΑΓΡΑ και τον ιδρυτή του Σταύρο Πετσόπουλο τίμησε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού με την απονομή του πρώτου βραβείου για Εκδότες και Μεταφραστές, το οποίο και απονεμήθηκε σε ειδική τελετή που οργανώθηκε στη Ρώμη.

Τον ελληνικό εκδοτικό οίκο επέλεξε ειδική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από γνωστούς Ιταλούς ποιητές και καθηγητές, στους οποίους συγκαταλέγεται και η Πάολα Μαρία Μινούτσι, καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης.

Στην επίσημη αιτιολογία της απονομής του βραβείου αναφέρεται ότι «ο εκδοτικός οίκος ΑΓΡΑ είναι από τους πιο γνωστούς και αναγνωρισμένους σε όλη την Ελλάδα. Χαίρει, παράλληλα, μεγάλης εκτίμησης για την ποιότητα της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής προσφοράς του, όπως και για τους συγγραφείς και μεταφραστές του».

Έγινε εκτενής αναφορά, επίσης, στην ουσιαστική συμβολή του «ΑΓΡΑ» στην διάδοση της ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, με την μετάφραση και έκδοση βιβλίων διεθνούς φήμης συγγραφέων και ποιητών, όπως των Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Έλσα Μοράντε, Πρίμο Λέβι, Εουτζένιο Μοντάλε και Αντόνιο Ταμπούκι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Πετσόπουλος θέλησε να τονίσει ότι «το να σε τιμούν σε μια μοναδική πόλη όπως είναι η Ρώμη, προκαλεί μεγάλη συγκίνηση. Προκαλεί συγκίνηση, ιδιαίτερα, το ότι κάποιοι επιμένουν να στέκονται πάνω στην δουλειά σου γενναιόδωρα».

Για τον Σταύρο Πετσόπουλο το βραβείο αυτό «είναι μια σημαντική ενθάρρυνση σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο» και δείχνει ότι «οι έξυπνες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την προβολή της λογοτεχνίας τους στο εξωτερικό».

Στην τελετή βράβευσης ήταν παρόντες ο γνωστός καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας Μάριο Βίττι (πριν τρεις δεκαετίες ο Σταύρος Πετσόπουλος είχε ασχοληθεί με τις τυπογραφικές διορθώσεις σε ένα από τα τόσα βιβλία του) ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ρώμη Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρέσβης της Κύπρου Λεωνίδας Μαρκίδης.