Το 19ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογραφιστών ξεκινάει τη Δευτέρα 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Απριλίου στη Λάρισα.

Πρόκειται για το αρχαιότερο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας, το οποίο φέτος ανοίγει τις πύλες του, με πολλά προβλήματα, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη σχετική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και η περσινή επιχορήγηση που ανερχόταν στα 10.000 ευρώ δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει και πρόβλημα επιβίωσης.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος, με τον Χρυσό Ίππο καριέρας για την προσφορά του στην 7η Τέχνη, θα βραβευθεί ο Λαρισαίος σεναριογράφος και συγγραφέας βιβλίων για τον κινηματογράφο Στάθης Βαλούκος.

Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», διοργανώνεται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και αναμένεται να υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ η ΕΡΤ είναι χορηγός και χορηγός επικοινωνίας.

Θα προβληθούν 18 ταινίες μικρού μήκους οι οποίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 28 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες « Casus Belli» του Γιώργου Ζώη και «Puzzle» της Έλλης Σφήκα ( διεθνές διαγωνιστικό τμήμα), «13,1/2» του Χάρη Βαφειάδη και « Live Show» της Λένας Βασιλείου στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα. Στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό συμμετέχει επίσης η Κυπριακή ταινία «Οιδίπους» του Ιωακείμ Μυλωνά. Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίση της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Όπως κάθε χρόνο, η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης.