current views are: 1

6 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση19:33

15 ακόμη παραστάσεις για την «Ιλιάδα» στο θέατρο Χώρα

Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, μια παράσταση που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται στο θέατρο ΧΩΡΑ σε συνεργασία με την Culture Factory.

Δημοσίευση 19:33’
αρθρο-newpost

Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, μια παράσταση που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται στο θέατρο ΧΩΡΑ σε συνεργασία με την Culture Factory.

Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού, μια παράσταση που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρουσιάζεται στο θέατρο ΧΩΡΑ σε συνεργασία με την Culture Factory.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο, παρουσιάστηκε εκ νέου στην Πειραιώς 260 τον Σεπτέμβριο, θριάμβευσε στο Εθνικό Θέατρο της πόλης του Άμστερνταμ τον Οκτώβριο και εγκαινίασε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το Νοέμβριο.

Η «Ιλιάδα» κέρδισε το θαυμασμό και την επιδοκιμασία του ενήλικου αλλά και του νεανικού κοινού, γι’ αυτό προγραμματίζονται και ειδικές παραστάσεις μικρότερης διάρκειας για γυμνάσια και λύκεια.

Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα, σε μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο;

Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Το θέατρο ΧΩΡΑ βρίσκεται στην Κυψέλη, Αμοργού 20, 2108673945.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή


σχετικα αρθρα