Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων, ο «μαυρομάτης», επί το ελληνικότερον Καραγκιόζης και η συντροφιά του, έχουν τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, την ...τιμητική τους.

Η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου Σκιών γιορτάζεται φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το Θέατρο Σκιών αναζητούσε και αυτό, χρόνια τώρα, τη δική του μέρα, τη μέρα που θα γιόρταζε την ιστορική του διαδρομή, καθώς αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά για κάθε τόπο στον οποίο εμφανίζεται. Και τη βρήκε.

Το Θέατρο Σκιών είναι για όλη την οικογένεια. Είναι σατυρικό και «η αναγνώριση του Καραγκιόζη βρίσκεται στην ψυχή του Έλληνα, ο οποίος ανέκαθεν τον αγαπούσε και τον αγκάλιαζε οπουδήποτε και αν εμφανιζόταν», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, Πάνος Καπετανίδης, και προσθέτει: «Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι τις παραστάσεις επισκέπτονται όλο και περισσότερα νέα παιδιά, που θέλουν να γνωρίσουν αυτήν την παράδοση, η οποία μετρά 170 χρόνια από την εμφάνισή της στον ελλαδικό χώρο».

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία. Ιδρύθηκε το 1925, αρχικά διατηρώντας τον συνδικαλιστικό του ρόλο. Αργότερα, το 1985, απέκτησε και έναν ενεργό πολιτιστικό χαρακτήρα. Το Σωματείο απαριθμεί έως σήμερα 85 μελή, ανθρώπους που είτε είναι οι γνωστοί καραγκιοζοπαίχτες, είτε αγαπούν το Θέατρο Σκιών και ονομάζονται «βοηθοί» ή «φίλοι». Οι τελευταίοι, μάλιστα, μπορεί να είναι σύζυγοι των καραγκιοζοπαιχτών, ή φίλοι που έχουν συνεισφέρει στο Θέατρο Σκιών με τη συγγραφή κάποιου βιβλίου, περιεχομένου σχετικού με τον Καραγκιόζη. Στα μέλη προστίθενται και οι μουσικοί, που πλαισιώνουν με τις χαρούμενες νότες τους τις παραστάσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η ψηφιοποίηση μεγάλου αρχείου με ιστορικές φιγούρες, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Μάλιστα, πολλές από τις φιγούρες αυτές μετρούν 100 χρόνια. Το αρχείο αναμένεται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου.

Το Σωματείο διοργανώνει κατά τη διάρκεια του έτους διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εκθέσεις και παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν, αφιλοκερδώς, όλα τα μέλη του. Φέτος, οργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στον λόφο του Στρέφη σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Γειτονιά». Πρόκειται για μία πενθήμερη γιορτή, όπου το κοινό θα απολαύσει τους αγαπημένους του ήρωες, με ελεύθερη είσοδο. Η διοργάνωση αναμένεται γύρω στα τέλη Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, οι καλλιτέχνες Άγγελος και Αλέξανδρος Αλιμπέρτης και Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών, θα βρίσκονται στον Ιανό, προκειμένου να συζητήσουν για τη σχέση τους με το συγκεκριμένο Θέατρο, παρουσιάζοντας ζωντανά αποσπάσματα από τις θεματικές παραστάσεις, που θα φιλοξενήσει το βιβλιοπωλείο.