Πριν από 114 χρόνια γεννήθηκε ο ποιητής της Άρνησης και των Ανθών της Πέτρας.

Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης, κατά κόσμον Γιώργος Σεφεριάδης, ήρθε στη ζωή στις 13 Μαρτίου το 1900, πρωτότοκος γιος μιας πενταμελούς οικογένειεας από τη Σμύρνη.

Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα 

Το καλοκαίρι του 1914, εποχή κατά την οποία άρχισε να γράφει τους πρώτους στίχους του, με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια Σεφεριάδη μετανάστευσε στην Ελλάδα. 

Ο Γιώργος Σεφέρης γράφτηκε στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε τον Μάιο του 1917 και ακολούθησαν οι σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το 1918 η οικογένεια βρέθηκε στο Παρίσι όπου ο πατέρας εργάστηκε ως δικηγόρος κι από όπου ο Γιώργος Σεφέρης αποκτά το πτυχίο της Νομικής.

Διπλωματική καριέρα και αδιάκοπη συγγραφή

Το 1925 ο Σεφέρης επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας.

Τον Ιούλιο του 1928 δημοσιεύει στη Νέα Εστία, επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης, το "Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ", μετάφραση έργου του Βαλερί.

Τον Μάιο του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η "Στροφή" και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934. Τον Μάιο του 1932 δημοσιεύεται το έργο του "Μια νύχτα στην ακρογιαλιά" και τον Οκτώβριο η "Στέρνα".

Το 1933 ο πατέρας του, Στέλιος, εκλέγεται Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εγγράφεται ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1934 ο Γ. Σεφέρης επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα και τον Ιανουάριο του 1935 αρχίζει η συνεργασία του με τις εκδόσεις Νέα Γράμματα, αναδημοσιεύοντας τη Στέρνα. Τον Οκτώβριο του 1936 διορίζεται πρόξενος στη Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1937 οπότε και μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών.

)

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1937 δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας.

Τα χρόνια της Κατοχής 

Στις 10 Απριλίου του 1941 ο Γιώργος Σεφέρης παντρεύεται τη Μαρία Ζάννου.

Ακολουθεί, σε όλη την περίοδο της Κατοχής, την ελληνική κυβέρνηση και στις στις 22 Οκτωβρίου του 1944 επιστρέφει στην Αθήνα.

Το 1946 τοποθετείται στα διοικητικά συμβούλια του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Ραδιοφωνίας

Στις 26 Φεβρουαρίου 1947 γίνεται ο πρώτος ποιητής στον οποίο απονέμεται το Βραβείο Παλαμά.

Το 1848 μετατίθεται στην Άγκυρα ως σύμβουλος του Έλληνα πρέσβη και το 1950 εκδίδονται, από τον «Ίκαρο» τα πρώτα του ποιητικά Άπαντα.

Ακολουθούν θητείες στο Λονδίνο, τη Βηρυτό, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, ως τις 15 Ιουνίου 1957, όταν επιστρέφει στη Βρετανική πρωτεύουσα για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρέσβης της Ελλάδος.

Το 1960 συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη στο Λονδίνο, και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθεί η πρώτη δημόσια εκτέλεση τεσσάρων μελοποιημένων ποιημάτων του με τον γενικότερο τίτλο «Επιφάνεια».

Το 1963 βραβεύεται με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών: η ανακοίνωση της βράβευσής του έγινε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ενώ η επίσημη απονομή στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Στις 16 Απριλίου 1964 αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Ιούνιο του 1965 επίτιμος διδάκτωρ του Πρίνστον.

Το 1967 καλείται να διδάξει και στην Έδρα Τσαρλς Έλιοτ Νόρτον για την Ποίηση του Χάρβαρντ αλλά απορρίπτει τη θέση με επίσημη επιστολή του προς τον πρύτανη του ιδρύματος, κάτι που συνιστά την πρώτη ανοιχτή δήλωσή του κατά της δικτατορίας.

Στις 28 Μαρτίου 1969 ο Σεφέρης προχωρά σε ανοιχτή δημόσια τοποθέτηση εναντίον της Χούντας, η οποία μεταδόθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία του B.B.C., το ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την Ντόιτσε Βέλε.

)

 Γι' αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.

Τον Ιούλιο του 1970 εκδίδονται τα Δεκαοχτώ κείμενα.


Στις 22 Ιουλίου 1971 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα έλκους, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Πέθανε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του, η οποία εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας.

)

 

Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες…» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.