Με το συγκινητικό ντοκιμαντέρ Λίναρ άνοιξε η αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου και στις δέκα ημέρες της διάρκειάς του θα προβληθούν συνολικά 191 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει το βλέμμα της στους ανθρώπους του μεταλλασσόμενου σύγχρονου κόσμου και τις προσωπικές τους ιστορίες, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τις διεθνείς γεωπολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ταινία Έναρξης
Το ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του.

Αφιερώματα
Το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο σπουδαίους δημιουργούς: Τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Ελληνικό πρόγραμμα
Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες να συμμετέχουν σε διάφορα τμήματα, αποτυπώνοντας τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του το Φεστιβάλ παρουσιάζει τηνέκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 15 έως τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι (ο φωτογράφος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα). Στις φωτογραφίες του αποτυπώνει στιγμιότυπα - από την Αθήνα και την Αλβανία- μέσα από εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και φέτος (είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται) το εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο καθώς και στη Λευκωσία), σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Frederick Institute of Technology Cyprus). Έτσι, θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20:30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.