Μία αυθαίρετη καντίνα τοποθετημένη σε μια απόμερη επαρχιακή παραλία, συρτάρια γεμάτα απλήρωτους λογαριασμούς, κλήσεις και χρέη. Ένας πατέρας, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην ελληνική πραγματικότητα του 2014 και να επιβιώσει μαζί με τη νεαρή κόρη του, μια παραλία, ένα μυστήριο το οποίο ψάχνει τη λύση του… 

Το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου «'Αγριος Σπόρος», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό και πικρά κωμικό κείμενο μετουσιώνεται στα χέρια του σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις σε μια ενδιαφέρουσα παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και ήδη σημειώνει επιτυχία. Η παράσταση μεταφέρεται στην Αθήνα και στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ για μόλις εννιά παραστάσεις. Στο έργο που κάνει πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου παίζουν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Κίμωνας Κουρής και η Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου. 

«Με μισές αλήθειες οι λαοί καλλιεργούν και θρέφουν τις εθνικές τους προκαταλήψεις. Μέσα σ' ένα περιβάλλον εθνικής αυταρέσκειας, οι εθνικές προκαταλήψεις, απαλλαγμένες από ατομική συνείδηση και συναισθήματα, αποκτούν τη σκληρότητα ενός λαϊκού κατηγόρου. Κανένα ελαφρυντικό δεν γίνεται δεκτό. Έτσι η απλούστευση των κατηγοριών αποκτά μια ιδιαίτερη τεχνική, και η γενίκευση γενικεύεται ως κανόνας. Φταίχτες είναι οι άλλοι» σημειώνει ο συγγραφέας Γιάννης Τσίρος. 

Από αντίδραση στις κατηγορίες αυτών των προκαταλήψεων, ίσως προκατειλημμένος και ο ίδιος, τοποθετεί συνειδητά- όπως λέει- τα πρόσωπα του έργου του σ' ένα οριακό μεταίχμιο ελληνικής παρακμής. Σ' ένα επαρχιακό τοπίο, όπου η αγωνία της επιβίωσης προηγείται από την εφαρμογή των οικονομικών διατάξεων, και η ανυποταξία στους νόμους γίνεται καθημερινή άσκηση επιβίωσης. 

«Σ' αυτό το τοπίο οι κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κατηγορούνται. Η απολογία τους είναι πάντα αδύναμη, γιατί το κατηγορητήριο βασίζεται πάντα σε μισές αλήθειες. Αλλά όταν η μισή αλήθεια συμπληρώνεται από προκατάληψη είναι αρκετή για καταδίκη», εξηγεί ο συγγραφέας. 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Πάρις Μέξης, τη μουσική ο Δημήτρης Θεοχάρης και τους φωτισμούς ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις. 

Ο «'Αγριος Σπόρος» είναι η δεύτερη νέα παραγωγή του θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ. Στο φουαγιέ του θεάτρου Βασιλάκου έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες «Το Παγκάκι», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν, η παράσταση παρουσιάζεται σε μορφή work in progress. 

Πρόκειται για μια αστεία και συνάμα πικρή ιστορία για το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν μαζί τη «διαδρομή» από το Ψέμα στην Αλήθεια. «Μια ιστορία ζευγαριού διαφωνούντος αιωνίως ερωτευμένου. Με πίστη στον έρωτα, που αδυνατεί να βρει την ποθητή και για τους δύο λύση, το κοινό πεδίο συνεύρεσης. Δυο ξεροκέφαλα όντα που εναγωνίως ψάχνουν την αγάπη ενώ ταυτόχρονα το σκάνε απ' αυτή μόλις βρεθεί. Μια ιστορία για την ανάγκη της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας σκέψης, της ελευθερίας παιχνιδιού, της ελευθερίας ιδεών», αναφέρει ο σκηνοθέτης, Γρηγόρης Καραντινάκης.
Τη μουσική υπογράφουν τα Κίτρινα Ποδήλατα, τη κίνηση επιμελείται η Ζωή Κολλάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος. Παίζουν ο Αλέξανδρος Καλπακίδης και η Έλενα Μαρσίδου. 

Ο «'Αγριος Σπόρος» θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00 στο θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210 3643700). Το «Παγκάκι» θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00 στο Θέατρο «Βασιλάκου» (Προφήτη Δανιήλ 3 & Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 210 3470707).