current views are: 1

18 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση21:37

Τελευταίες παραστάσεις για «Γιους και Κόρες»

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις των τελευταίων δύο χρόνων, μια παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, το Γιοι και κόρες της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού με τους Άννα Ελεφάντη, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Παπαπαύλου, Μαρία Κοσκινά και Στέφη Πουλοπούλου τελειώνει τον κύκλο της τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.  

Δημοσίευση 21:37’
αρθρο-newpost

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις των τελευταίων δύο χρόνων, μια παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, το Γιοι και κόρες της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού με τους Άννα Ελεφάντη, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Παπαπαύλου, Μαρία Κοσκινά και Στέφη Πουλοπούλου τελειώνει τον κύκλο της τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.  

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις των τελευταίων δύο χρόνων, μια παράσταση βασισμένη και αφιερωμένη στους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, το «Γιοι και κόρες» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού με τους Άννα Ελεφάντη, Γιώργο Γλάστρα, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργο Παπαπαύλου, Μαρία Κοσκινά και Στέφη Πουλοπούλου τελειώνει τον κύκλο της τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.  

Μετά από 170 παραστάσεις, 4 διαφορετικές εκδοχές, παρουσία από το Φεστιβάλ Αθηνών μέχρι αρχαία θέατρα, την Ιταλία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Γιοι και Κόρες θα παιχτεί άλλες 10 τελευταίες φορές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Και μετά θα γίνει παρελθόν. Παρελθόν, που όπως λέει μια από τις ηλικιωμένες πρωταγωνίστριες μιας εκ των ιστοριών της παράστασης, «…εξαρτάται από το πώς το λέμε… το πώς το αφηγούμαστε..»

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας – Χριστίνα Μαξούρη 
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, σε διπλή διανομή η Μαρία Κοσκινά και η Στέφη Πουλοπούλου

Σύνοψη 

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται σε αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, τα οποία διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Από τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική, τις άγνωστες ιστορίες της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, τους σεισμούς των Επτανήσων, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 με τον κόσμο στα γήπεδα, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, τον αναγκαστικό επαναπατρισμό των Αιγυπτιωτών, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι άνθρωποι ζούνε τις μικρές τους ιστορίες κάτω από τη σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας. Για να καταλήξουμε στην πολύ εύστοχη απορία μιας από τις κυρίες που αφηγήθηκαν τη ζωή τους: «Δεν θα μεγαλώσει μια γενιά σ’ αυτόν τον τόπο, που να μην έχει το βουλοκέρι της ιστορίας πάνω της;».

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris

Δημιουργήθηκε το 2006, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κατευθύνσεις θεατρολογίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας).

Έχουν παρουσιάσει παραγωγές στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Deutsches Theater στο Βερολίνο, στο CSS Teatro στο Ούντινε της Ιταλίας, το Bios, τη Λευκωσία, το Σεράγεβο και έχουν περιοδεύσει δύο φορές σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
Η επόμενή τους παραγωγή με τίτλο «Αβελάρδος και Ελοΐζα» θα παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και τον Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 και είναι βασισμένη στην τραγική ερωτική ιστορία του θεολόγου και φιλόσοφου Πέτρου Αβελάρδου και της Ελοΐζας Φυλμπέρ, που συγκλόνισε το Μεσαιωνικό Παρίσι του 12ου αιώνα και έκανε το ζευγάρι και τον κοινό τους τάφο, σύμβολο της παντοτινής αγάπης. 

Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, με τους: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γλάστρα, Χριστίνα Μαξούρη και 13 ηθοποιούς από το Πολιτιστικό Κέντρο της ΑΤΕ-Πειραιώς, σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, φωτισμούς του Σάκη Μπιρμπίλη, μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, χορογραφίες του Χρήστου Παπαδόπουλου, βίντεο του Στάθη Μήτσιου και βοηθό σκηνοθέτη τη Μαριέττα Σπηλιοπούλου.
 
Πληροφορίες:

Θέατρο Του Νέου Κόσμου- Κεντρική Σκηνή
Αντισθένους 7 και Θαρύπου
Στάση Μετρό-Τραμ Συγγρού-ΦΙΞ 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ
210 9212900 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΟΥ
17:00-22:00 μ.μ. όλες τις ημέρες της εβδομάδας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 
Έως 15 Απριλίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 
Δευτέρα και Τρίτη 21.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
Γενική Είσοδος 12 € 
Άνεργοι 10 € 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
www.viva.gr, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Seven Spots

 


σχετικα αρθρα