Υποψήφια για το «μικρό Νόμπελ» η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου

Υποψήφια για το «μικρό Νόμπελ» η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου

Το διεθνές βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» λέγεται και «μικρό Νόμπελ». Είναι η ύψιστη τιμή για τους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Και φέτος ανάμεσα στους υποψήφιους είναι μια Ελληνίδα συγγραφέας, που έχει διαγράψει τη δική της, διακριτή πορεία στην παιδική λογοτεχνία: Η Σοφία Μαντουβάλου.

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι η υποψηφιότητα για ένα διεθνές βραβείο, όπως είναι το Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μου έδωσε πάρα πολύ χαρά. Δεν το περίμενα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Σοφία Μαντουβάλου και προσθέτει με το χαρακτηριστικό χιούμορ της, ότι δεν περίμενε μια τέτοια υποψηφιότητα τώρα. «Περίμενα να μεγαλώσω λίγο ακόμα…».

Η Σοφία ύστερα από 70 βιβλία στα 30 και πλέον χρόνια της συγγραφικής πορείας της, πιστεύει ότι η τιμή για έναν άνθρωπο που γράφει για τα παιδιά έρχεται από τα ίδια τα παιδιά. «Όταν πηγαίνεις στα σχολεία και αστράφτουν τα μάτια τους, γιατί επικοινωνούν μαζί σου… νιώθεις ότι έχεις βρει το alter ego σου. Που καταλαβαίνουν αυτό που θες να πεις, που λυτρώνονται, που αλλάζουν οπτική για ένα θέμα, που μοιράζονται μαζί σου την αισθητική σου για τον κόσμο. Μοιράζονται το όνειρο που κρύβεις μέσα στο βιβλίο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο