current views are: 1

26 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση12:16

Η Μαριάννα Κάλμπαρη αναλαμβάνει καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης

Η Μαριάννα Κάλμπαρη αναλαμβάνει τα ηνία του Θεάτρου Τέχνης, έπειτα από την αποχώρηση του Διαγόρα Χρονόπουλου από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά την επιτυχημένη δεκαετή θητεία του.

Δημοσίευση 12:16’
αρθρο-newpost

Η Μαριάννα Κάλμπαρη αναλαμβάνει τα ηνία του Θεάτρου Τέχνης, έπειτα από την αποχώρηση του Διαγόρα Χρονόπουλου από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά την επιτυχημένη δεκαετή θητεία του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου Τέχνης, μετά από πρόταση του κυρίου Χρονόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα την ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην Μαριάννα Κάλμπαρη για την επόμενη τριετία. Η θητεία της ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από τους στενότερους συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης, η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης και του πανεπιστημίου της Σορβόννης-PARIS IV (πτυχίο φιλολογίας-επικοινωνίας). Διδάσκει στην δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης από το 2005 και συμμετείχε σε παραστάσεις του με την ιδιότητα του συγγραφέα, μεταφραστή, ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρου εκφράζει σε ανακοίνωσή του τις «θερμές ευχαριστίες του προς τον Διαγόρα Χρονόπουλο για την επιτυχή 10ετή θητεία του τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον οικονομικό-διοικητικό τομέα μέσα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες». Ο κ.Χρονόπουλος θα συνεχίσει να προσφέρει την βοήθεια και την εμπειρία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και θα παραμείνει στην θέση του Διευθυντού Σπουδών της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη έχει σκηνοθετήσει στο Θέατρο Τέχνης τις παραστάσεις: «Love,love,love» του Μάικ Μπάρτλετ, «Ανώνυμη αγία ή μια κοινότατη ιστορία» του Γιάννη Ρίτσου , «Δεν έχει ωραίες εικόνες» της Γερτρούδης Στάϊν, «Τρεις αδελφές-ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ» του ‘Αντον Τσέχωφ, «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» των Β. Ραϊση-Μ. Κάλμπαρη, «Καϋμός» του Καρόλου Κουν.

Ακόμη έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις παραστάσεις: «Γκιγιόμ γλυκιά μου» του Γκιγιόμ Γκαλιέν, «Το μυστικό της κυρίας Έλεν» της Ελένης Ζιώγα, «Έκτο πάτωμα» του Α. Ζερύ (Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης), «Σκοτώνουμε τη μαμά;» της Σαρλότ Κήτλεϋ, «Wit- Εκτός κωδικού» της Μάργκαρετ Εντσον (Θέατρο Αργώ), «Μια κανονική μέρα» της Κατερίνας Γιαννάκου (Olvio), «Μια πορνογραφική σχέση» του Φιλίπ Μπλαμπάν (Fresh Hotel), «Αναχώρηση» του Αντώνη Δωριάδη ( ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ-Μονόλογοι 2003) και τα μουσικά έργα : «Σιωπή ο βασιλιάς ακούει» των Μοσχόπουλου-Κυπουργού (Bios, ΧΥΤΗΡΙΟ), την όπερα -παρωδία «Η κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος» (ΡΟΕΣ) και το «Πληγή-όπερα σε επτά γεύματα» του Χαράλαμπου Γωγιού(ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ), «Ιούλιος Καίσαρας» του Χαίντελ και «Ορφέας στον Αδη» του Όφφενμπαχ (ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ). Έχει σκηνοθετήσει επίσης τα δικά της έργα: «Μια ανάσα ακόμα» (ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-Πειραματική Σκηνή), «Νέο αίμα» (θέατρο ΑΡΓΩ) , «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» (ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ).

Έχει γράψει τα έργα: «Αλμανάκ» (Θέατρο Τέχνης, σκην. Π. Δεντάκη) , «Βιομαγεία», (Εθνικό θέατρο- Πειραματική Σκηνή, σκην. Δ. Λιγνάδη), «Τα τραίνα κοιμούνται τη νύχτα», (Φεστιβάλ Τρίπολης, σκην. Φ. Λύτρα), καθώς και τέσσερα έργα για παιδιά και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα που έχουν ανέβει σε σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης («Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ε. Λαμπίς , «Τρείς αδελφές» του Α. Τσέχωφ, «Αυτό το παιδί»του Ζ. Πομμερά, “Love, love, love” του M. Μπάρτλετ κ.α ). Μετέφρασε επίσης το λιμπρέττο του «Ορφέα στον Αδη» (ΜΜΘ).

Ως ηθοποιός, συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό θέατρο, τον Τεχνοχώρο- Ομάδα Θέαμα, το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, τον ΟΕΘ-ΣΕΗ, τον Ελληνικό Κόσμο(Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), ενώ έχει παίξει σε ταινίες του Δημήτρη Αθανίτη και της Λουκίας Ρικάκη.


σχετικα αρθρα